Det finns mer till att resa än att se vackra landskap och lära känna nya kulturer: När du utforskar andra delar av världen kan du direkt bidra till en regions socioekonomiska utveckling. Turismen skapar jobb och bidrar till naturvården. Men om du vill påverka miljö, samhälle och ekonomi positivt när du reser måste du resa ansvarsfullt. I den här bloggen förklarar vi vilken inverkan att resa kan ha och hur man reser ansvarsfullt.
Hur kan resor bidra till ett lands utveckling?
Under decennierna har turismen blivit en av de snabbast växande ekonomiska sektorerna i världen. Enligt World Tourism Organization (UNWTO) ökade de internationella turistankomsterna i genomsnitt med 6 % de två åren innan Covid globalt. Under 2016 översteg antalet turister som korsade internationella gränser för första gången 1 miljard om året.
Modern turism är nära kopplad till utveckling och har blivit en viktig drivkraft för socioekonomiska framsteg, vilket ger välbehövligt stöd till skapande av arbetstillfällen och BNP.
I Sydafrika till exempel bidrar turismen direkt med 3 % till landets BNP. Globalt ger turismen ett av 11 jobb (enligt UNWTO). Samtidigt är turismen en av de viktigaste inkomstkällorna för många utvecklingsländer. Ändå beror turismens bidrag till ett lands ekonomiska, sociala och miljömässiga utveckling på turismens hållbarhet.
Även om det ekonomiska bidraget i många länder är avgörande kan endast hållbar turism påverka ett lands utveckling positivt på lång sikt. Överturism har visat sig vara en utmaning för naturområden och samhällen i vissa regioner i världen. Att våga sig utanför platserna där alla andra är, undvika hot spots under högsäsong och resa i synk med lokala förhållanden hjälper till att främja en värld av turism som inte är skadlig, utan istället fördelaktig.
Hur man reser ansvarsfullt i afrikanska länder
Vi tror på en regions ekonomiska och sociala utveckling genom turism, eftersom turism som görs rätt har kraften att förändra samhällen. Så hur kan du göra det rätt och resa ansvarsfullt? För det första gör det skillnad vilken operatör du väljer: Naturresor som safari och bergsklättring kräver ökad omsorg och ansvar från researrangören.
Att strikt följa statliga regler och förordningar är bara början. Trustföretag kan anställa lokal personal vilket ger tillbaka till lokalsamhällen genom att skapa jobb. På så sätt lär man sig också att bättre förstå landet och dess människor, lära sig om positiv utveckling och utmaningar inom viltförvaltning, naturvård och hur det dagliga livet är. Dessutom bör alla handla lokalt. Eftersom alla pengar som spenderas lokalt stärker samhället.
Hur kan turismen bidra till naturvården?
Turism kan bidra till naturvården på olika sätt. Inträdesavgifter till nationalparker subventionerar bevarandet och skyddet av dessa områden, samtidigt som det generellt sett kan hjälpa till att stödja miljöinitiativ genom att bidra till statens intäkter. Att utforska naturen medan du reser kan bidra till att öka medvetenheten om bevarandet av natur- och kulturresurser, både bland resenärer och lokalbefolkningen.
Sammantaget har turismen faktiskt haft en positiv inverkan på natur- och djurlivsbevarandet i många delar av Afrika. Även om naturområden i en idealisk värld skulle värderas för sitt existentiella bidrag till våra ekosystem och därmed för att upprätthålla vår planet, tilldelar turismen dessa naturrum ett direkt ekonomiskt värde.
Pengar som genereras av turism kan användas för att underhålla naturen genom att etablera naturreservat, göra det möjligt för vilda djur att blomstra och ge lokalsamhällen sysselsättning och utbildningsmöjligheter, så att vi alla kan njuta av världens fascinerande natur och vilda djur i många år framöver.
Aktuella utmaningar för naturvården i Afrika
Covid-19-utbrottet decimerade turismen över hela Afrika och gjorde att den i princip stannade av. Detta påverkade inte bara turistnäringen negativt utan har också betydande konsekvenser för lokalsamhällen och naturvård.
Bristen på turism leder till minskade budgetar för naturvård och många människor förlorade sin inkomstkälla vilket skapar sårbarheter i samhällena. På grund av det minskade inkomstflödet för lokalsamhällen kunde man se en ökning av tjuvjakt i Serengeti nationalpark.
Detta var den överlägset värsta krisen som internationell turism har mött sedan starten på 1950-talet: Sedan början av 2020 har internationella turistankomster i Afrika har minskat med 35 % (UNWTO, International Tourism och Covid-19).