En Introduktion till Marocko – Reseguide Marocko

casablanca 2807439 1280

Många känner till de typiska turistattraktionerna i Marocko, som de fyra kungliga städerna Fès, Rabat, Meknès och Marrakech med sina Medinas gränder (gamla stan) och den orientaliska stilen, dess konstnärliga historiska sevärdheter formade av sju dynastier i Marocko.

Men det som är oförglömligt med en resa till Marocko är de överraskande ögonblicken då du står mycket nära livet i landet och dess varmhjärtade människor. Engagera dig i det okända och det traditionella med lite opartiskhet och glädjen att prova saker och du kan njuta av landet med alla dess olika aspekter mellan lyx och medeltid, mellan högteknologi och den orientaliska exotismens magi!

Upptäck de magnifika individuellt designade före detta köpmanshusen, riaderna, deras möbler runt varje hörn, på varje våning, i varje rum. Det finns alltid något nytt och konstnärligt att titta på. Riaderna är byggnader av traditionell konstruktion med en delvis täckt och ljusinsläppt innergård, inåtvända balkonger på varje våningsplan varifrån de enskilda rummen leder och överallt vägg- och golvmosaiker med fantasifulla, färgglada orientaliska dekorationer.

Typiskt är mestadels mysiga takterrasser där du kan njuta av många trevliga kvällar med typiskt myntate, vin, öl och lokala marknadsprodukter.

Speciellt i den kungliga staden Fès tilltalas alla sinnen. Doften av pepparmynta fyller luften och blandar sig med doften av kanel och kardemumma i kryddhandlarkvarteret. Klarblått indigopulver och rika röda och gula färger av paprika och gurkmeja är en fröjd för ögonen. Kryddorna är konstfullt staplade i kottar och pyramider. Längre ner i labyrinten av gränder kan du höra kopparsmedernas slamrande. Kittel, grytor och stekpannor av alla storlekar skapas av smeders skickliga händer.

Låt en lokal guide ta dig till en riktig, autentisk marockansk restaurang. Här kan du få oväntade intryck. En galen labyrint: banorna är ibland kurviga, ibland sicksackiga – utan system. Gränderna är ofta så trånga att en åsna med packning knappast kommer igenom. Åsneförarnas välkända rop låter gång på gång: ”Balak, balak”.

Medinan i Fes anses vara den mest autentiska i hela Marocko med över 350 moskéer bara i gamla stan. Bakom oansenliga murar kan man se magnifika villor som Palais de la Bahia, där storvesiren Ba Ahmed bodde i Marrakech i slutet av 1800-talet, rikt utsmyckade moskéer och frodig grönska i trädgårdar och innergårdar.

Essouira, den gamla charmiga hamnstaden, även känd som den ”vita pärlan på Atlanten”, du måste uppleva den tidigt i den mystiska dimman. En helt egen charm när de traditionella fiskebåtarna kikar upp ur diset nästan som spökes. Fiskarna sitter bredvid dem och erbjuder sina nyfångade varor: Exotiska havsdjur av alla slag.

Ksar Ait Bernhaddou är inte bara en filmuppsättning för ” Lawrence of Arabia”, ”The Mummy” eller ”The Gladiator”, men också drömlikt landskap. Det känns fantastiskt att stå på en sådan historisk mark. Och om du är intresserad av språket kan du ta med dig något hem: betydelsen av Ksar = by, Kasbah = fästning, Agadir = förråd.

Över ett 2000m högt pass kan du gå genom den äldsta delen av Atlas med utsikt av imponerande bergskedjor och pittoreska drivdalar. På en saffransplantage får du lära dig allt om odling, förädling, skörd och bearbetning av saffran. Upplev smaken av Marocko med ett saffranste och köp det värdefulla saffran till ditt kryddkök i hemmet och som en souvenir för dem som är hemma.

Det finns alltid en överraskande syn. Du kommer inte tro dina ögon när du stannar vid kanten av vidsträckta arganträdsplantager och ser horder av getter uppflugna högt i arganträden. I ett arganoljekooperativ kan du göra ditt eget arbete och prova den mödosamma processen att pressa oljan.

Låt dig dras in i soukens och marknadernas turbulenta värld av underverk med deras färgstarka, ovanliga variation av varor och den färgglada blandningen av besökare med lugn och ro. Att se, lukta, höra, röra och smaka är hemligheterna: du kommer säkerligen att bjudas på nygrillad kefta med de traditionella blandade kryddorna, att äta den tillsammans med lokalbefolkningen i ett av de många matstånden och se det färgstarka marknadslivet.

Missa inte tillfället, en kameltur på kvällen eller en vandring upp i de 150 m höga sanddynerna. Vid åsynen av det drömska färgspelet mellan guld och blå nyanser, solnedgång och månuppgång kommer du att glömma alla dina bekymmer – filmbakgrunden och vykortsidyllen kunde inte bli vackrare.

Gyllene bergsbakgrunder, klarblå himmel som avbryts av det intensiva gröna av oaslandskapet med sina grönsaksfält mellan vallgravar och frodiga trädkronor.

Oförglömligt är också besöket i de pittoreska bruna och ockra berberhusen i de rödaktigt glödande granitklipporna. Slå dig ner på kuddar omgivna av typisk berberheminredning för att bevittna en traditionell teceremoni.

Vi skulle kunna lista många fler underverk i Marocko, inklusive vandringen genom den storslagna Dades-ravinen med djupa snitt i landskapet, vars klippor ändrar färg beroende på solljuset mjukt rosa till rött till en djup viol.

Men övertyga dig själv om Marockos skönhet och mångfald och se inte bara genom ögonen på en avlägsen turist, utan fördjupa dig i lokalbefolkningens färgstarka liv!

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över