Reseguide Uganda – En Introduktion

Reseguide Uganda - En Introduktion

Uganda – ”Afrikas pärla” ​​utlovar unik naturlig skönhet och sällsynta djurarter.

På grund av klimatskillnaderna och de mångfacetterade landskapsformerna är djurvärlden i Uganda särskilt mångfaldig.

Förutom schimpanser, sällsynta skonäbbstorkar och trädklättrande lejon kan semesterfirare också möta de sällsynta men milda jättarna: bergsgorillorna.

Du kommer också att bli imponerad av de fascinerande landskapen som redan fascinerade Winston Churchill.

I denna artikel har vi sammanställt våra mest användbara insidertips och reseinformation för en oförglömlig Ugandaresa. Gorillor, safari, sevärdheter i Uganda och mycket mer…

Att möta vilda djur såsom gorillor och schimpanser på nära håll är höjdpunkten på de flesta besökares Ugandaresa. Om klassisk spårning av de graciösa djuren inte räcker för dig kan du också delta i andra skyddsprojekt, till exempel med gorillorna i Bwindi Impenetrable Forest National Park eller med schimpanserna i Kibale National Park. Här kan Uganda-resenärer bevittna tillvänjningen av en ny familj och tillbringa upp till fyra timmar nära djuren.

Win-Win: Semesterfirare kan hyra en portier för gorilla- eller schimpansspårning för så lite som 150kr. Detta hjälper dig inte bara med att bära ditt bagage, utan hjälper dig också på oframkomliga platser. Pengarna gynnar de samhällen som gränsar till nationalparkerna i Uganda. Samtidigt uppmuntras de boende av inkomsten för att stödja bevarandet av nationalparken och det tillhörande skyddet av djuren.

Fågelperspektiv: Med 1 067 olika fågelarter är Uganda en av de bästa fågelskådningsdestinationerna i hela Afrika. De förmodligen mest exotiska arterna inkluderar skonäbben, rwenzori och jätteturacon, den afrikanska rusbanan, den bredmunade och många, många fler – ett paradis inte bara för ornitologer. Du bör ta dig tid att fördjupa dig i Ugandas färgstarka fågelliv, till exempel på en båttur till Shoebill i Mabamba-träsket nära Entebbe.

Uganda har en stor kulturell mångfald. Landet är format av 65 ursprungsbefolkningar och stammar med unikt kulturarv, livsstilar och egen historia. På en samhällsturné, som erbjuds i nästan alla delar av landet, lär du känna människorna och deras liv. De autentiska turerna genomförs av lokala guider och ger en inblick i vardagsliv, seder och traditioner. Pengarna går direkt till samhället.

Högt upp

De mer än 5 100 meter höga Rwenzoribergen, även kända som månbergen, är snötäckta toppar på ett av de mest imponerande vandringsdestinationerna i Östafrika. Under en vandring på en eller flera dagar kan du utforska det mystiska landskapet i detta föga kända vandringsområde.

Varje safari är något speciellt. I de flesta fall observeras de vilda djuren i sin naturliga miljö från ett fordons säkerhet. I Lake Mburo National Park kan du lämna fordonet och gå till fots med en ranger på jakt efter ledtrådar. Med lite tur kommer du efter bara några meter att möta en flock zebror och möta impalor och elandantiloper. Alternativt finns det en mountainbike-tur eller en ridsafari.

Kaffe

Kaffe och te är viktiga exportprodukter för Uganda. Det finns många planteringar över hela landet. När du besöker något av dessa företag kan du lära dig mer om kaffe- och teodling och de positiva ekonomiska effekterna för lokalbefolkningen på en guidad tur. Ett paket av det läckra, lokala goda kommer säkerligen att få plats i ditt bagage som en souvenir att ta med hem.

Under en vistelse i Murchison Falls National Park tar många besökare en båttur på Nilen till de välkända fallen. Med båt kan Murchisonfallen bara ses på avstånd och den fulla kraften i naturskådespelet kan bara gissas till. Det bästa sättet att se fallen är till fots. Den cirka en timme långa vandringen leder längs vackra vyer till kanten av fallen, ända fram till vattenfallen. Här faller Nilen 47 m genom en sju meter bred klyfta och släpper lös en dånande kraft.

Safari av ett annat slag

Ugandas huvudstad Kampala dyker upp vid första anblicken, särskilt på grund av den höga trafikvolym som ser ganska rörigt ut. Det ger den perfekta inblicken i det dagliga liv och rörelse i en stor östafrikansk stad. För att uppleva det typiska liv och rörelse på nära håll kan besökarna åka på en motorcykeltaxisafari i Uganda (även kallad Boda Boda). Denna ”rätt i mitten”-upplevelse är också möjlig i andra städer som Jinja.

Mat

Kulinarisk konst bör inte försummas på en resa till Uganda. Du borde definitivt prova Ugandas snabbmatsrätt nummer ett – Rolex. Eller så kan du testa smaken av bananöl. Nationalrätten Matooke, en lokal mosad banan, hör också hemma på tallriken minst en gång.

Och för att ditt bagage ska vara väl förberett för resan till Uganda har vi ytterligare några tips:

  • Skydda ditt bagage från smuts; eftersom vägarna för det mesta är obanade och det röda dammet som är typiskt för Afrika är därför en ständig följeslagare
  • Vattenflaskhållare, antingen som axelväska eller som fäste på ryggsäcken; eftersom det är ovärderligt om du kan ta dig till vattnet med en hand under vandringen
  • robusta handskar (t.ex. trädgårdshandskar) för gorillaspårning, beroende på skicket i undervegetationen

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över