En Guide till Safariaktiviteter i Afrika – Bästa Tips

En Guide till Safariaktiviteter i Afrika - Bästa Tips

Du kan upptäcka Afrikas djurliv med olika safariaktiviteter i södra och östra Afrika.

Oavsett om en oförglömlig guidad tur på land eller på vattnet, en båtsafari, biltur i Afrikas orörda natur, eller enpromenadsafari i Afrikas mest olika nationalparker, det finns många sätt att upptäcka Afrikas fantastiska djur och natur – inklusive via en helikoptersafari.

Det finns en lämplig safariaktivitet för alla Afrikaälskare här. Läs följande safarireseinformation och lär dig mer om de olika safariaktiviteterna i södra och östra Afrika.

Game drives

Game drives är för många semesterfirare i Afrika den viktigaste upplevelsen av deras resa. Game drives genom Afrika äger rum på morgonen, eftermiddagen eller hela dagen. Som gäst kan du bestämma individuellt för dessa olika varianter.

Om du vill göra gamedriven på morgonen måste du gå upp tidigt, eftersom den brukar börja strax före soluppgången. Innan dess kommer du att väckas på ett väldigt afrikanskt sätt och sedan äta en liten frukost innan du ger dig ut på vildlivsobservationsupplevelsen i Afrika med din safariguide.

Efter spännande timmar på resande fot och vid behov frukost/snacks i bushen och med många upplevelser och djurobservationer kommer du fram till din lodge igen vid lunchtid och spenderar eftermiddagen här till din nästa aktivitet.

Förloppet för game drive på eftermiddagen är nästan identiskt. Efter eftermiddagste (kaffe och kaka), träffa din guide och ge dig ut på Afrikas natur- och djurlivsfärd. I de privata naturreservaten eller de offentliga nationalparkerna kan du uppleva och förundras över det afrikanska djurlivet på nära håll.

En lång och händelserik dag som denna brukar avslutas med en solnedgång i en vacker atmosfär innan du återvänder till safarilodgen, där du äter din middag efter en uppfriskande dusch.

Heldagssafarier finns också tillgängliga, som avgår på morgonen med frukost i bushen och lunch serverad i den afrikanska vildmarken. Den klassiska avslutningen på en så händelserik dag är den berömda solnedgången.

Den bästa chansen att se så mycket vilda djur som möjligt på en game drive är att vara helt stilla. Stora djur som elefanter men även skygga arter som antilopen störs ofta även av tysta ljud, vilket gör att djurobservationerna snabbt upphör.

Varje game drive tar dig lite närmare naturen och Afrikas djur, eftersom din specialutbildade guide ger dig information om flora och fauna, svarar gärna på dina frågor, söker efter ledtrådar med dig och visar dig hans land ur hans perspektiv.

Som gäst i djurriket värdesätts också att ge djuren sitt skydd och anpassa deras beteende efter situationen, miljön och framför allt djuren. Eftersom en respektfull behandling av djurvärlden gör denna upplevelse till ett oförglömligt minne på din Afrikaresa.

Aktiviteterna i Afrika erbjuder perfekta fotomotiv och inbjuder dig att ta många vackra ögonblicksbilder, men du bör unna dig en observation med dina egna ögon och inte bara genom en kameralins eller smartphone, för detta förtrollar lite mer och låter dig fånga njut av stunden på ett annat sätt.

Game drives är ofta redan inkluderade i resepriset för din rundresa och kan även bokas som en privat game drive om du vill, där du kan sitta ensam med en guide i game drive-fordonet och njuta av djurobservationsupplevelsen helt för dig själv.

Solnedgång

Som termen antyder handlar en solnedgång i alla afrikanska länder om att titta på solnedgången. I denna safariaktivitet måste du skilja mellan en Sundowner Drive och en Sundowner Cruise. Sundowner-resan erbjuds endast delvis som en enda safariaktivitet av logerna. Här börjar du cirka en timme före solnedgången med en guide från lodgen i ett game-drive-fordon och kör till en vacker plats som kanske till och med hör till lodgens område, där du kan se den afrikanska kvällssolen gå ner.

I de flesta fall erbjuds en sundowner drive direkt i kombination med en game drive, mokoro drive eller bushwalk, eller så kan du boka sundowner drive som en fristående aktivitet. Du börjar på eftermiddagen med respektive safariaktivitet och kör sedan ofta till en speciell plats för att titta på den fascinerande solnedgången.

Framme här förbereder guiden några läckra snacks, mestadels bestående av odeuvre, frukt och andra snacks, och ger den rätta stämningen med den mycket populära och traditionella drinken gin och tonic i Afrika för att se solnedgången i en perfekt atmosfär att vara kunna njuta. Lodges som ligger på vattnet erbjuder vanligtvis sundowner-kryssningar utöver de vanliga sundowner-turer. Även här åker man ungefär en timme före solnedgången, men då med båt.

Beroende på årstid och region kan många djur observeras från båten, som kommer till floden varje kväll för att dricka. Här serveras även snacks och drinkar i en avslappnad atmosfär, så att du kan ägna dig helt åt att njuta av stunden. Lagom till middag kör guiden gästerna tillbaka till safarilodgen i ett djurobservationsfordon eller båt. Du bör inte missa solnedgångsupplevelsen på din rundresa genom Afrika, för de är något väldigt speciellt i varje Afrikasemester!

Båtsafari

En safari i Afrika kan också göras på vattnet med båt istället för i ett viltskådningsfordon i den afrikanska bushen. På en båtsafari har du möjlighet att upptäcka, observera och uppleva djurvärldens liv i och på vattnet på nära håll. Den här typen av djurobservationer skapar en helt annan känsla för miljön och visar Afrikas områden från en annan sida.

En båtsafari är uppdelad i små (ca 6 deltagare) och större (upp till 50 deltagare) motorbåtar. På en båtsafari i små motorbåtar är du väldigt flexibel och kan komma mycket närmare djuren, vilket lovar besökaren en mer intensiv safariupplevelse än på en båtsafari i mycket stora båtar.

Safariaktiviteter på vattnet i Afrika är beroende av vattennivån och erbjuds därför ofta endast säsongsvis och endast i vissa regioner i Afrika. Kända resmål för en sådan båtsafari är Okavangodeltat i Botswana, Zambezi mellan Zambia och Zimbabwe, Caprivi-regionen i Namibia, Selous viltreservat i södra Tanzania och Malawi. Sådana båtsafari erbjuds till exempel i Makgadikgadi National Park i Botswana eller Serra Cafema Camp i Kaokoveld i Namibia.

En annan vattenaktivitet är den avkopplande mokoro-turen (dugout-kanot) i Botswanas Okavango-deltat.

På en rundresa genom Botswana bör du inte åka utan en mokoro-tur (dugout-kanottur). Denna upplevelse görs särskilt i det vattenrika Okavangodeltat i Botswana.

Du kan tänka på mokoroturer i Afrika lite som en gondoltur i Venedig. Man brukar sitta i par i en liten, smal båt (urholkat träd), som styrs av en erfaren, lokal guide, och glider över de 20-40 cm djupa översvämningsområdena. Grävarna var tidigare handgjorda av trä, men är nu gjorda av glasfiber för att förhindra att träden huggs ner och för att skydda naturen.

Denna lugna form av viltskådning var och är fortfarande ett normalt sätt att ta sig fram för många lokalbefolkningen och särskilt fiskare. Turister upplever ett starkt band med naturen under mokoroturen. Du bör vara beredd på att inte uppleva en stark förändring i den omgivande naturen, eftersom du reser mycket långsamt. Så du kan koppla av underbart och njuta av naturen och dess mångfald i Afrika till fullo.

Beroende på safarilodge erbjuds mokoro-turer året runt eller säsongsmässigt. Restiderna varierar också. De flesta åkerna äger rum på eftermiddagen fram till skymningen, med en klassisk sundowner i slutet av turen. Morgonturer är mindre vanliga men kan också bokas på vissa lodger i Botswana. Denna turné varar i genomsnitt en till tre timmar.

Den avkopplande men händelserika mokoroturen erbjuder gästerna en trevlig observation av Afrikas flora och fauna. Du kan upptäcka framför allt smådjur, som grodor och otaliga fågelarter, men även vattenväxter, på ett tyst och tyst sätt. Med lite tur till exempel några sällsynta vattenantiloper, de så kallade Sitatungas. Mokoro-guiden förklarar mycket om Botswanas natur för gästerna och hjälper till att upptäcka många små djur som man aldrig skulle se ensam.

En mokoro drive brukar erbjudas av lodgesna utöver den traditionella game driven och fokuserar mer på småvilt, fåglar, groddjur och vattenlevande djur än på Big Five. Beroende på årstid och tid kan du med lite tur också se elefanter eller giraffer på stranden, samt krokodiler eller den röda lechwe. Ingen Afrikaälskare kan undvika denna trevliga kanottur.

Under denna inbromsande naturobservationsresa blir gästen verkligen medveten om var han befinner sig i djurens livsmiljö. Genom det starka bandet med naturen under resan upplever gästen respekt för den afrikanska djurvärlden och att man ska ta hand om sin livsmiljö.

Det finns många lodges som erbjuder mokoro drive i kombination med viltvisning, bush walks eller sundowner drives för att ge gästerna en mer mångsidig upplevelse och områdets speciella egenskaper. Vi rekommenderar Kwai Bush Camp och Qorokwe Camp i Okavango Delta i Botswana för den perfekta mokoro-upplevelsen.

Det finns knappast en mer autentisk safariupplevelse än att gå genom bushen med en erfaren guide/ranger. Vill du verkligen se, lukta, känna och känna Afrikas vildmark? Då är en vandringssafari i Afrika exakt rätt aktivitet för dig.

På en vandringssafari får du lära dig allt du behöver veta om naturen, djuren och deras beteende, spårning och livet i den afrikanska bushen. I motsats till en game drive från ett fordon är du ännu närmare här och upptäcker inte bara de stora utan också ”naturens små underverk”!

Se ditt steg på vandringssafari. Inte så att du trampar på insekter eller andra smådjur som gömmer sig i gräset.

Vandringssafari är särskilt populärt för att se den hotade noshörningen på nära håll, som t.ex Någon annanstans i Namibia eller Sydafrika. Vandringssafari kan dock i allmänhet genomföras i de flesta länder i södra och östra Afrika.

En promenadsafari kan pågå från en halv dag till flera dagar; Det senare är till exempel fallet i Zambia. Å andra sidan är bush walks halvdagsaktiviteter, morgon eller eftermiddag, att utforska vildmarken med en erfaren safariguide.

Ekoträningen i Sydafrika är också intressant här. Låt en av våra safarispecialister ge dig råd.

Helikoptersafari

En mycket speciell sorts safari i Afrika är helikoptersafari. Få en vy i fågelperspektiv av Afrikas vildmark på en helikopterflygning. En helikoptersafari är en unik upplevelse där du inte bara får bekanta dig med det afrikanska djurlivet ur ett annat perspektiv, utan också har en hisnande utsikt över Afrikas viddande.

Helikopterflyg erbjuds endast i isolerade regioner och endast av ett fåtal loger. Två av dem skulle vara Linyanti Bush Camp i Chobe National Park och Little Vumbura Camp i Okavango Delta i Botswana. Men även över Victoriafallen eller i Blyde River Canyon i Sydafrika erbjuder en helikoptersafari en unik upplevelse under en resa till Afrika.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över