En Introduktion till Zimbabwe – Det Viktigaste du bör Veta innan du Reser

Garden Route i Sydafrika - En Introduktion

Om du reser till Zimbabwe gillar du förmodligen att ta mindre beresta vägar. Andra följer folkmassan, men du går din egen väg, alltid på jakt efter något mer. Zimbabwe är en plats för äventyrslystna spänningssökare. Här är anledningen:

Zimbabwes charm ligger i det lokala livets enkelhet, optimismen och glädjen hos dess invånare och överflöd av dess naturliga underverk.

I samma ögonblick som du kliver av planet är du nedsänkt av känslan av värme, inte bara på grund av det idealiska vädret året runt, utan dess människor är också några av de varmaste, mest välkomna människor som du kommer att träffa på kontinenten.

Ta sig runt

Eftersom landet är känd för sin vänlighet kommer du att upptäcka att zimbabwiska människor är mer än villiga att hjälpa dig att vägleda dig i rätt riktning, vilket är väldigt praktiskt eftersom kollektivtrafiken ibland kan vara lite utmanande.

Med detta sagt, om du har en budget eller bara är lite mer äventyrlig så finns det några mycket pålitliga bussar som når de flesta av Zimbabwes önskvärda destinationer.

Om du har lite mer pengar att spendera och är begränsad av tid är flygen rimliga och kommer att få dig till de flesta av de stora attraktionerna. Om du vill hitta dessa sevärdheter lite mer utanför allfartsvägarna är taxibilar och vägtransfer vägen att gå. Om du vill ha lite mer frihet är biluthyrning också ett gångbart alternativ. Vägarna är i ganska bra skick, för afrikanska mått mätt.

Oavsett om du är en nybörjare eller en duktig besökare i Zimbabwe är det enda du kan vara säker på att du inte kommer att sakna extraordinära platser att besöka och häpnadsväckande sevärdheter att se.

Zimbabwe är idealiskt för upptäcktsresande eftersom dess mångfald är helt unik, från den expansiva landets orörda, råa skönhet till dess imponerande utbud av vilda djur.

Missa inte dessa

På din checklista för resplanen är det ökända ett absolut måste Victoriafallen, ett av världens 7 naturliga underverk. Victoriafallen är faktiskt världens bredaste vattenfall och största fallande vatten, men det är inte den enda attraktionen. Själva staden är livlig, udda och full av karaktär. Det är en riktig njutning för de spänningssökande – staden erbjuder en omfattande meny med aktiviteter som toppar adrenalin.

En annan destination högt upp på listan och bekvämt inte långt från Victoriafallen är den stora nationalparken Hwange. Detta är den största nationalparken i Zimbabwe, även hem för en av världens mest betydelsefulla elefantreservat. Om du letar efter en safariupplevelse är Hwange National Park platsen att gå. Du är garanterad rikligt med vilt iakttagelser året runt. Hwange är hem för de berömda Big Five, bland många andra fascinerande djur. Hwange erbjuder en mängd olika boenden från enkla campingplatser till några av Zimbabwes lyxigaste tältläger.

Även längre bort från turisternas vanliga ställen

Hem till Bulawayo, Zimbabwes näst största stad, ligger nationalparken Matobo Hills där några av de sista kvarvarande vita noshörningarna strövar vilt. Matobo nationalpark utgör kärnan i Matopos Hills, ett område med granitkopjes och trädbevuxna dalar. Dessa kullar bildades för mer än två miljarder år sedan som ett resultat av att granit tvingades upp till ytan och väckte liv till dess namn ”Bald Heads” av grundaren av Ndebele-nationen, Mzilikazi.

Nattliv

Harare är landets huvudstad. Även om ”staden som aldrig sover” inte är något New York, är det, i jämförelse med resten av landet, där liv och rörelse sker. Harare är ett bra ställe att uppleva lite stadsliv på vägen till din destination. Levande musik och lokala hantverksmarknader händer ofta och är ett utmärkt sätt att fördjupa dig i den underbart pulserande kulturen.

Njuta av vattnet

Om du letar efter mer av en avslappnad semester kan du söka tröst på den hisnande sjön Kariba, en av världens största konstgjorda sjöar. Kariba är känt för sina himmelska solnedgångar, den ikoniska Fish-Eagle rop och några av världens bästa tigerfiske. Bara en fyra timmars bilresa från Harare, eller en kort flygresa från Victoria Falls, är Kariba mycket lättillgänglig, vilket ger en problemfri semester. Det är den idealiska platsen för grupper och familjer eftersom det finns något för varje generation att njuta av.

Fotografers dröm

Angränsande till sjön Kariba ligger den häpnadsväckande nationalparken Matusadona, ultimata miljön för fotografiska safari. Landskapet är en gränslös utsikt över vidöppna översvämningsslätter, tillsammans med vilda djur och kantas av en bakgrund av disig-blå bergig terräng, speglad i stillheten i sjön. En annan av Zimbabwes orörda och dolda pärlor, Matusadona, är en underbar tillflyktsort för dem som är ensamma av naturen.

Floder

En annan populär safaridestination är Mana Pools. Denna nationalpark var den första i sitt slag i Zimbabwe som utsågs till UNESCO:s världsarvslista. Jämfört med Hwange National Park är Mana Pools lite mer varierande. Det ligger vid Zambezifloden – en av de längsta floderna i Afrika – och erbjuder den perfekta bush/safari/fiskeupplevelsen. Mana Pools erbjuder också en intressant och sällsynt syn – det är hem för den sista av Zimbabwes gamla tjurelefanter som kan stå på bakbenen och sträcka sig efter baljor i träden. Detta är den enda platsen i Zimbabwe där elefanter kan göra detta!

Fantastiska berg

Däremot gränsar Moçambique östra höglandet. En häpnadsväckande robust bergskedja och skattkista av ljuvligt landskap laddat med exotiska frukter, blommor, vattenfall och några av världens mest sällsynta diamanter. Något svalare än resten av landet Nyanga, Chimanimani och Hondidalen är en perfekt tillflyktsort för vandrare, bergsklättrare och yogisar.

En upplevelse som inte liknar någon annan

Zimbabwe är en plats där solen stannar uppe längre. Gräset sträcker sig i oändliga mil. Tiden som ägnas åt att titta på elefanterna avbryts i slow motion. Smaker, ljud, dofter… de verkar alla förstärkta på något sätt. Du hör det i andningsförmågan när en kungsfiskare svävar över det till synes stilla vattnet – tills det störtar i en lysande suddig.

Detta är bara ett smakprov på de magnifika underverk som Zimbabwe har att erbjuda. En plats som ord inte kan beskriva, en plats du måste uppleva för att förstå.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över