Tips för Hållbara Resor – Snabba Tips & Råd

elephant 1421167 1280

Resor är kända för att bli alltmer kritiserade för dess negativa påverkan på miljön. När det gäller resenärerna själva är de positiva aspekterna som individuellt förknippas med resor och semester vanligtvis tyngre än de negativa: slappna av, låt dig bli bortskämd och upptäck en massa nya saker.

Många turister är inte ens medvetna om de negativa konsekvenserna. Miljö- och luftföroreningar, hög resursförbrukning och ökad vattenförbrukning är bara några exempel.

Vad många däremot inte vet är att det finns några saker du kan vara uppmärksam på för att göra din resa mer miljövänlig och hållbar. För att få en bättre uppfattning om hur du blir mer hållbar i dina egna resor vill vi uppmärksamma dig på några saker.

Det spelar stor roll vilken researrangör du använder för att planera din resa. Undersök i förväg vilka researrangörer som sätter ett högt värde på hållbarhet innan du frågar och bokar en resa. (Detta gäller inte bara Afrika.)

Du kan också bidra till hållbarhet när du väljer boende. Vissa boenden lägger också särskild vikt vid hållbarhet och användning av naturliga, lokala resurser. I Afrika, till exempel, anses Naturreservatet Grootbos i Sydafrika med sina tre olika typer av boende, anses vara världens ledande exempel på hållbar turism inom lyxsegmentet. Visionen är att främja symbiosen mellan människa och natur.

Det miljömedvetna livet spelar en särskilt viktig roll för Grootbos; många av råvarorna till restaurangen kommer också direkt från reservatet. Med sin egen stiftelse, etablerad 2003, skyddar Grootbos den extremt hotade fynbosvegetationen och erbjuder nya perspektiv till människor i de omgivande samhällena. Alla stiftelsens projekt skapar framtidsutsikter för lokalbefolkningen – vare sig det är genom ekoturism, affärs- och sportfrämjande eller genom utbildningsmöjligheter.

Ett annat exempel är Kalahari Plains Camp i Central Kalahari Wildlife Sanctuary i Botswana. Detta läger är också involverat i många naturvårdsinitiativ. Å ena sidan stödjer det bevarandet av vildhundarna i centrala Kalahari viltreservat, å andra sidan beaktas även intern hållbarhet.

Regnvattentankar fästes vid varje safaritält för att samla upp regnvatten under regnperioden. I slutändan innebär det att lägret, som ligger i ett mycket torrt område, har ytterligare 150 000 liter vatten till sitt förfogande. Urvalet av anställda baseras också på lokalitet; sålunda kommer majoriteten av Kalahari Plains Camps personal från byar i närheten av viltreservatet.

Som turist kan du göra ett stort bidrag till hållbarhet på ditt resmål. Självklart spelar även valet av researrangör och boende stor roll. Ändå kan du redan nu bidra med en stor del till detta genom dina egna medvetna handlingar. Här hittar du några tips på vad du kan tänka dig som turist:

Spara elektricitet och använd endast lampor eller andra elektroniska enheter när det är absolut nödvändigt.

Använd vatten sparsamt. I många afrikanska länder råder brist på vatten, så att många av lokalbefolkningen inte har tillräckligt med grundvatten tillgängligt. Med lite kortare duschtider kan du redan nu göra ett stort bidrag till hållbarhet

Försök att undvika engångsplast. Engångsplast har redan förbjudits i många länder.

Miljövänliga safariaktiviteter i Afrika

Utöver den vanliga safarijeep, finns det många andra sätt att upptäcka Afrikas vildmark. Mer miljövänliga aktiviteter skulle inkludera mokoro/kanotturer på vattnet eller guidade vandringssafari. Vissa läger erbjuder till och med game drives i ett eldrivet safarifordon, vilket ger dig en helt annan känsla av lugn mitt i den afrikanska bushen.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över