Toppattraktioner i Kapstaden – Bästa Saker att Besöka I Kapstaden

Toppattraktioner i Kapstaden - Bästa Saker att Besöka I Kapstaden

Kapstaden på södra spetsen av Sydafrika anses vara en av de vackraste städerna i världen. Inte bara den hisnande naturen och landskapet i och runt Kapstaden, utan även de varma människorna från olika kulturer gör Kapstaden till något alldeles speciellt.

Många museer, historiska byggnader, kulturdistrikt, lokala marknader och vackra stränder är bland attraktionerna i Kapstaden.

Men inte bara i själva Kapstaden, det finns också många platser på Kaphalvön som är bland höjdpunkterna i Kapstaden med omnejd och definitivt bör ses. Här är bara några av de många bästa sakerna att göra i Kapstaden:

Sightseeing i Kapstaden

 • V&A Waterfront (Waterfront in Cape Town)
 • Malay Quarter Bo-Kaap (Pastellfärgade hus i Kapstaden)
 • Two Oceans Aquarium
 • Robben Island Prison
 • Greenmarket Square
 • Castle of Good Hope (De äldsta byggnaderna i Sydafrika)
 • Museum i Kapstaden (District Six Museum, MOCAA)

 

Upplev naturen

 • Table Mountain, Lion’s Head, Signal Hill
 • Kirstenbosch Botanical Gardens
 • Bloubergstrand (hotspot för surfare)
 • Camps Bay (White Sand Beach i Kapstaden)

 

Utflykter till Kaphalvön

 • Godahoppsuden
 • Boulders Beach (Pingviner i Simon’s Town)
 • Chapman’s Peak Drive (Spectacular Scenic Drive)
 • Muizenberg (kuststad med färgglada strandhus)
 • Hout Bay (fiskestad i Kapstaden)

V&A Waterfront är Kapstadens främsta turistattraktion. Ingen plats i Sydafrika lockar så många besökare som vattnet i Kapstaden – runt 30 miljoner per år.

De två hamnbassängerna togs i drift 1870 och 1905. De namngavs för att hedra de brittiska kungarna Victoria och deras andra son, prins Alfred, som lade grundstenen till vågbrytarmuren framför hamnbassängen under en resa genom de brittiska kolonierna 1860. V&A Waterfront anses vara en av de mest framgångsrika investeringarna i landet. I det populära hamnområdet finns nu många kontor, butiker, restauranger, caféer, hotell, museer och mycket mer

Det är också utgångspunkten för en resa till fängelseön Robben Island, hamnturer eller helikopterturer.

En annan kulturell höjdpunkt i Kapstaden är det muslimska malajiska distriktet Bo-Kaap, som direkt kan kännas igen på de många pastellfärgade husen. Detta är ett 1700-talskvarter vars invånare är ättlingar till slavarna som anlände från Asien från andra hälften av 1600-talet. Dessa är kända under namnet Cape Malays.

Bo-Kaap är ett av Kapstadens äldsta och mest originella distrikt. Den dominerande religionen i Cape Malays är islam, varför det också finns ett antal moskéer, inklusive Auwal-moskén, den äldsta moskén i Sydafrika. Idag är distriktet en av de mest populära turistattraktionerna i staden.

Det finns till och med ett museum, byggt 1978, som skildrar livet för en muslimsk 1800-talsfamilj i ett möblerat hus. Dessutom erbjuds många guidade turer genom Bo-Kaap-distriktet.

Även i V&A Waterfront finns Two Oceans Aquarium. Akvariet ger en inblick i Sydafrikas unika undervattensvärld. Vid den punkt där den kalla Atlanten möter den varma Indiska oceanen finns det ett brett utbud av marint liv. I Two Oceans Aquarium kan du lära känna de två havens djur- och växtvärld på 4 000 kvadratmeter. Totalt har den 30 tankar med 300 arter av fiskar, reptiler, pingviner, jättesköldpaddor och hajar. Det finns också interaktiva stationer för unga besökare att vara med och lära sig, till exempel en mikroskopstation eller en beröringsbassäng.

Om du är intresserad av apartheid Sydafrikas historia bör du definitivt besöka den före detta fängelseön Robben Island, där Nelson Mandela satt fängslad under apartheidtiden. Båtar avgår till Robben Island dagligen från V&A Waterfront. Ön ligger cirka 5 kilometer från Kapstaden och anses idag vara en symbol för kampen mot förtrycket under aparheidtiden.

Robben Island har varit en museiö sedan 1997, där du kan ta en guidad tur. Efter en cirka en timme lång busstur på Robben Island, under vilken du besöker alla viktiga platser på fängelseön, besöker du fängelsekomplexet och kommer till och med i kontakt med en före detta fängelsefånge som tar ledningen vid denna tidpunkt, vilket gör att besök en autentisk upplevelse under en vistelse i Kapstaden.

Greenmarket Square ligger i hjärtat av Kapstaden, omgivet av historiska byggnader och många kaféer. Ursprungligen användes Greenmarket Square som grönsaksmarknad. Idag hålls en loppmarknad där under dagen, där försäljare från hela Afrika säljer textilier och hantverk. Greenmarket Square är platsen att gå till om du vill köpa en souvenir eller två från din resa till Sydafrika.

Castle of Good Hope, som ligger i centrum av Kapstaden, är den äldsta befintliga byggnaden i Sydafrika. Den byggdes av cirka 300 sjömän på bara ett år 1652 och var tänkt som en försörjningsstation vid Godahoppsudden för Holländska Ostindiska kompaniet. Vart och ett av de bearbetade stenblocken i den femkantiga fästningen kommer från Holland.

Idag är slottet det goda hopp fortfarande militärt högkvarter. Den är dock tillgänglig för besökare eftersom den rymmer några små museer i sidoflyglarna, inklusive militärhistoriska museer, samlingar av möbler och målningar och olika tillfälliga utställningar. Dessutom finns en liten teater i en sidoflygel, i vilken växlande komedier spelas.

Kapstaden erbjuder en mängd olika museer av olika kategorier. I District Six Museum kan du till exempel lära dig mycket om det mångkulturella distriktet med samma namn, ”District Six”. Detta är den sjätte stadsdelen, etablerad 1867 som ett bostadsområde för frigivna slavar, arbetare och invandrare. Det var ett brokigt kvarter där olika kulturer och nationaliteter levde tillsammans.

Under apartheidtiden förklarades området i District Six av regeringen 1966 som ett ”White Group Area” och var från och med då endast reserverat för den vita befolkningen. På District Six Museum kan du lära dig mer om det här områdets historia, särskilt under apartheidtiden. För den som är intresserad av samtidskonst, ”Zeitz Museum of Contemporary Art Africa” ​​(kort: MOCAA) ligger i det välkända V&A Waterfront, hamndistriktet i Kapstaden.

MOCAA grundades 2017 av den tyske initiativtagaren, konstsamlaren och namne Jochen Zeitz och är med nio våningar ett av de största museerna i Afrika för samtidskonst. Andra exempel är museet i Bo-Kaap Malay-distriktet och museerna som ligger i Castle of Good Hope; båda är listade nedan. Naturligtvis finns det några fler museer som du kan upptäcka under din resa till Sydafrika. För mer information, vänligen kontakta en av våra Sydafrika-experter.

Som en symbol för Kapstaden är Taffelberget en av de mest kända sevärdheterna och är en absolut höjdpunkt på din semester i Kapstaden. Du har möjlighet att bestiga Taffelberget till fots eller ta linbanan uppför berget. Väl uppe på toppen har du en unik utsikt över ”City Bowl” och hamnen.

Du kan också se närliggande Lion’s Head och Signal Hill, som båda också är en del av Table Mountain National Park och också är öppna för besökare. Signal Hill är också tillgänglig med bil och är populärt bland många turister för att se den hisnande solnedgången över Atlanten.

Kirstenboschs botaniska trädgård anses vara en av de vackraste botaniska trädgårdarna i världen. År 2004 var det den första botaniska trädgården i världen som fick UNESCOs världsarvsstatus. På en yta av 600 hektar kan du lära känna mångfalden av den inhemska floran i Kapregionen. Det finns inga främmande växter i hela området. Antalet inhemska växtarter som ska upptäckas uppskattas till 7 000, inklusive inte bara fynbosvegetationen som är typisk för Kapregionen utan också den sydafrikanska nationalväxten, protea. En höjdskillnad på cirka 900 meter garanterar en stor variation av växter.

På sommaren finns det en mycket speciell höjdpunkt i Kirstenboschs botaniska trädgård: Friluftskonserter äger alltid rum på söndagar mellan november och april, vilket kan vara en mycket speciell upplevelse på grund av det unika läget.

Bloubergstrand ligger cirka 15 minuters bilresa från centrala Kapstaden. Det är mest känt för sin unika utsikt över Taffelberget. Stranden fick namnet ”Blouberg” på grund av att Taffelberget ofta kan ses i blå disfärger.

Bloubergstrand är särskilt populärt bland surfare. Detta beror främst på den rådande vinden, vilket garanterar en fantastisk upplevelse under en vistelse i Kapstaden för både nybörjare och proffs.

På dagen kan du njuta av solen på stranden och på kvällen kan du sitta i någon av barerna eller kaféerna och njuta av solnedgången med utsikt över havet och Taffelberget med ett glas sydafrikanskt vin.

Inbäddat mellan bergskedjan de tolv apostlarna och Atlanten ligger Camps Bay, ett känt distrikt. Camps Bay är känt för sin palmpromenad, sin vita sandstrand och sitt utbud av restauranger och kaféer. Det är en av de mest populära semesterdestinationerna i Kapstaden och är mycket populär, särskilt under de varma sommarmånaderna, på grund av dess fantastiska läge till stranden och havet.

På helgerna stannar framför allt yngre i Camps Bay för att strosa på något av de trevliga caféerna, sola, spela beachvolley eller jogga längs stranden. På grund av de många restaurangerna i Camps Bay kan en promenad på stranden på kvällen också kombineras mycket bra med en medelhavsmiddag.

Om du semestrar i Kapstaden är Godahoppsudden en absolut höjdpunkt under en resa genom Sydafrika, som du definitivt bör besöka. Godahoppsudden ligger mitt i ett naturreservat som omfattar nästan 8 000 hektar, där du kan upptäcka en mängd olika vilda djur som babianer, strutsar, zebror och olika typer av antilop.

Floran med över 1 100 växande fynbosplantor är också unik. Sist men inte minst erbjuder udden en hisnande utsikt över det ändlösa havet utanför Sydafrika. Slutdestinationen är ofta Cape Point, en cirka 250 meter hög klippa med en fyr, som representerar Afrikas sydvästra spets.

En absolut höjdpunkt på Kaphalvön är pingvinkolonin vid Boulders Beach i Simon’s Town vid stranden av False Bay. Ett besök kombineras ofta med en resa till Godahoppsudden. 1983 upptäcktes ett enda par pingviner där för första gången.

Idag finns det mer än 2 500 afrikanska pingviner, som varje år besöks av hundratusentals besökare. Området där pingvinerna finns är helt inhägnat, så att djuren har ett visst mått av skydd. Som turist kan du röra dig på platsen via strandpromenader, varifrån du har god utsikt över pingvinerna på grund av det något upphöjda läget.

En av de mest spektakulära natursköna bilvägarna i världen är den välkända Chapman’s Peak Drive, cirka 30 minuters bilresa från Kapstaden. Den cirka 10 km långa kustvägen ligger mellan Hout Bay och Noordhoek och används ofta på vägen till den berömda Godahoppsudden.

Chapman’s Peak Drive byggdes mellan 1915 och 1922; vägen var huggen ur berget i just det område där den mjukare sandstenen ligger över den högre graniten. Det finns också många parkeringsplatser längs Chapman’s Peak Drive för att njuta av den hisnande utsikten och ta ett foto eller två.

Beläget 25 km söder om Kapstaden når du Muizenberg.

En gång en liten konstnärsby, i slutet av 1800-talet hade den utvecklats till en exklusiv badort med kvalitetshotell. Kuststaden är särskilt känd för de färgglada strandhusen som finns längs hela den 32 km långa stranden. Stugorna är mycket populära fotomöjligheter. Dessutom är Muizenberg också en mycket populär surfplats. Antingen sätt dig själv på prov genom att surfa eller bara njut av solen och se de många surfarna som väntar på den perfekta vågen.

Den lilla fiskebyn Hout Bay är en av de vackraste och mest populära delarna av Kapstaden. Det är utgångspunkten för den berömda natursköna Chapman’s Peak Drive, som går från Hout Bay längs kusten till Noordhoek. Hout Bay är känt för sin marknad, som inbjuder dig att fylla på med afrikanska souvenirer eller kulinariska läckerheter. Du kan också ta en tur till Duiker Island, där du kan se hundratals sälar, från Hout Bay Harbour.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över