10 Tips för Afrika Reseplanering – Planera din Resa till Afrika

antelope 4121962 1280

Bra planering skyddar mot obehagliga besvikelser inom nästan alla livets områden. Det är samma sak med resor. Samtidigt som du bör vara öppen för det okända och det överraskande när du är ute och går, kan det vara till stor hjälp att få en detaljerad översikt i förväg när du planerar din ankomst, boende och utflykter.

När allt kommer omkring är du vanligtvis bara där under en begränsad semester och vill lära känna den verkliga, unika Afrika-känslan, människornas gästfrihet och Afrikas oförglömliga flora och fauna på din resa genom Sydafrika, Namibia, Botswana, Tanzania och andra.

Här är några av våra bästa planeringstips för din resa till Afrika för att göra din resa så trevlig och smidig som möjligt av att vara förberedd.

1. Rätt resmål i Afrika

Afrika består för närvarande av 54 erkända länder, och landskapen och sevärdheter är motsvarande olika och människor. I norr, till exempel i Marocko, spelar kulturen och det orientaliska med stora Sahara-bakgrunder en roll, i väster kommer du att leta efter fantastiska landskap och även okända kulturer, medan i östra och södra Afrika är djurobservationen med största sannolikhet det viktigaste för dig

Det är också viktigt att ha den bästa restiden för din Afrikaresa eftersom inte alla årstider är lika lämpliga för sightseeing av något slag. Under ekvatorn är årstiderna motsatta till våra årstider i Sverige.

Så om du reser till Sydafrika under våra sommarmånader och förväntar dig solsken och baddräktsväder kommer du inte bara att bli förvånad över fel planering på plats, men också ha fel kläder med dig.

De flesta resenärer som är allra första gången vill uppleva en resa till Afrika, drömmer om en kombination av en 7- till 10-dagars safari följt av avkoppling på den vita stranden. Östafrika lämpar sig bäst för detta.

Den som har fokus på natursköna kontraster eller naturliga underverk kommer att älska bland annat Namibia, Botswana, Zimbabwe eller Sydafrika. Aktiva vandringar kan bäst upplevas till exempel i Drakensbergen i Sydafrika, på Kilimanjaro i Tanzania eller på Mount Kenya i Kenya.

Så gör en lista över exakt vad du vill uppleva med vem. Vissa människor tycker det är lättare att skriva ner det de definitivt inte vill uppleva.

2. Börja planera reseländerna

Använd dina semesterdagar för att uppleva dina drömresor i Afrika. Men för varaktiga upplevelser, som fantastisk djurskådning och safari, är det lämpligt att planera mer än 2 veckor för att inte byta plats varje dag och för att undvika långa dagliga körsträckor.

Annars kommer du att bli besviken för att du inte har haft tillräckligt med tid att mingla med lokalbefolkningen eller i lugn och ro njuta av vildmarken eller lokala avkopplingsmöjligheter.

Vi rekommenderar därför en vistelse på minst 14 till 21 dagar, även av hållbara skäl på grund av flygplanets CO²-utsläpp.

3. Planera realistiskt

I Afrika finns det andra proportioner än våra. Dessutom finns hastighetsbegränsningar och under vissa omständigheter sämre väglag. Efter att ha kört 500 kilometer, till exempel, kommer du inte ha tid – än mindre lusten – att planera att besöka ett annat museum eller sevärdhet. Speciellt om du själv kör hyrbil

Sydafrika, till exempel, är stort. Så om du åker till Kruger National Park på morgonen kan du inte äta middag vid vattnet i Kapstaden på eftermiddagen med en hyrbil.

I Botswana bör du endast köra ditt eget fordon om du redan har erfarenhet av sådan terräng, och självklart i ett terrängfordon.

I Tanzania rekommenderas inte hyrbilsresor, eftersom backarna helt enkelt inte går att bedöma och väglaget fortfarande är väldigt dåligt.

4. Flyg till Afrika – jämför priser

En jämförelse av flygalternativen är definitivt värt besväret innan du väljer ditt resmål, eftersom det bara finns direktflyg till vissa afrikanska städer från utvalda flygplatser. Flygjämförelseportaler som Skyscanner gör det möjligt

Det lönar sig att köpa ett flygerbjudande gjort av en researrangör du litar på som en del av en tur-returresa, eftersom det finns speciella researrangörstaxor som säkerställer mer flexibilitet vad gäller ombokning och avbokning.

5. Läs inträdes- och hälsobestämmelser i förväg

En annan avgörande faktor för många resenärer är om de behöver malariavaccin eller vaccination mot gula febern eller om ditt pass fortfarande är tillräckligt giltigt (vanligtvis 6 månader efter resan) och har tomma sidor.

Särskilt om du reser med barn eller familjemedlemmar med hälsoproblem, bör du kontrollera hälsokraven noggrant när du planerar din resa.

6. Bokar du för billigt betalar du ofta mer under resan

Det kan finnas resor där du kan tillbringa två veckor i Tanzania för en billig peng. Men du bör definitivt vara skeptisk här, eftersom det ofta är resor med alldeles för många deltagare, vilket omöjliggör ostörd djurobservation och tillräckligt med tid vid din favoritsevärdhet. Du bör också fundera över hur personalen som tar hand om dig på plats utbildas och inhyses. En guide som inte övernattar på lämpligt sätt utgör en säkerhetsrisk.

För en safari behöver du en bra parkvärd som kan djurvärlden och har lämplig utbildning som måste finansieras

En riktig Afrika-känsla med fantastiska solnedgångar bakom din mysiga lodge har sitt pris.

7. Planera aktiviteter i förväg

På vissa ställen kan du ha ledig tid eller så jobbar du fortfarande några dagar efter din rundresa i Kapstaden, Zanzibar eller liknande. Då gör du klokt i att skriva ner möjliga aktiviteter innan din resa, eftersom vissa biljetter måste bokas i förväg via Internet eller i ett lokalt biljettkontor (t.ex. Robben Island). Återigen, vissa sevärdheter kan inte bokas från Sverige.

8. Pensionat istället för stora hotell

Det är mycket trevligare att få en pratstund med en trevlig värd på morgonen eller att sitta runt lägerelden på kvällen i ett trevligt litet läger med några andra gäster. Afrika är perfekt för detta: Det spelar ingen roll om det är familjeriaderna i Marocko, de mysiga pensionaten i Sydafrika eller lägren och lodger i Botswana, Tanzania, Zimbabwe, Kenya, som drivs med stor uppmärksamhet på detaljer. Vem behöver stora hotellkedjor?

9. Frukost istället för all inclusive

Vem känner inte till det? Bilden av oändliga bufféer som kollapsar av överflöd och variation.

Tyvärr förstör all-inclusive-systemet inte bara den lokala gastronomin, kvaliteten på maten du erbjuds och matens ursprung är vanligtvis också värda att överväga.

Njut hellre av lokala specialiteter på en trevlig restaurang eller på en fantastisk matmarknad. Detta gäller givetvis inte safarilägren, där man vanligtvis har helpension, eftersom det inte finns några restauranger i närheten.

10. Små gruppresor istället för stora bussar

Vill du inte resa ensam, utan med likasinnade? Då rekommenderar vi små grupper med max 12 personer

Du förblir inte anonym som i en grupp med 20 till 30 andra. Du åker i mindre fordon och har bättre sikt. Du kommer att ha mer tid att utforska och ställa guidefrågorna.

Så skapas varaktiga upplevelser och fina resekontakter!

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över