7 Anledningar till att du bör Besöka Namibia

namibia 2049206 1280

Namibia är ett vidsträckt land i sydvästra Afrika som uppnådde fullständig självständighet först 1990. Rik på mineraltillgångar (särskilt diamanter) det har länge varit den ”dolda pärlan” i Afrika och något i skuggan av dess högre profilerade grannar, Sydafrika och Botswana.

Det börjar nu komma till sin rätt, antingen för en afrikansk semester med en destination eller i kombination med resor till andra länder. Om du fortfarande försöker välja vilket afrikanskt land som är rätt för dig, låt oss dela några av de bästa anledningarna att besöka Namibia.

Fantastiska landskap

Namibia har några väldigt suggestiva ortnamn, som Skeleton Coast och Deadvlei. Bli inte störd av dessa – Namibia är helt enkelt ett av de mest hisnande vackra länderna du någonsin kommer att se. Från böljande hav av böljande sanddyner till enorma steniga slätter, klippiga berg som skymtar över torra flodbäddar, palmoaser och stränder med kraschande vågor, Namibia har allt. Vad den saknar i mjukare natur, kompenserar den mer än väl i dramatiska, nästan oändliga vyer och känslan av rymd och frihet du kommer att känna när du är där.

Fascinerande kulturer

Kanske den mest kända av alla, Namibias ursprungsbefolkning, Himba har i stort sett behållit sin semi-nomadiska pastoralistiska livsstil och behållit sina övertygelser och traditioner trots alla förändringar som virvlar runt dem. Himba-människor täcker sig i en distinkt röd blandning av ockra och smörfett som skyddar och färgar deras hud. Speciellt för flickor och kvinnor, deras kläder, smycken och hårstilar annonserar deras sociala status.

Rikedom mäts i boskap, och en av de viktigaste personerna i varje samhälle är shamanen som kan kontakta förfädernas andar. Arvet från det tyska kolonialstyret, såsom kaffe- och kakbutikerna i Swakopmund, ger en ganska annorlunda kulturell upplevelse.

Unika vilda djur

Om du aldrig har hört en gecko skälla måste du besöka Namibia. Landets utmanande miljöer gör att fåglar, däggdjur och reptiler alla har fått anpassa sig till att leva i ett land där mycket av fukten kommer från kustdimma. Ökenanpassade lejon och elefanter strövar över stora avstånd och letar efter mat, medan bruna hyenor patrullerar stränderna för att rycka sälungar. Oryx-antiloper har inbyggda naturliga ”radiatorer” för att hålla hjärnan sval och kan koncentrera sin urin för att bevara vätska i kroppen. Lyssna noga och du kanske hör ett konstigt knackande ljud – det är tok tokkie-baggarna som pratar med varandra!

Stjärnklara nätter

Namibia har några av världens mörkaste natthimlar, vilket betyder att möjligheterna att se himlakroppar är bra, astronomiska!

Stjärnor, nebulosor, kometer hoppar ut mot dig när den sista paraffinlyktan har släckts, oavsett om du kopplar av på en stjärnsäng på taket eller använder en lodges teleskop. Se natthimlen som människor måste ha sett dem i århundraden, innan gatlyktor och neonskyltar förstörde saker. Namibias natthimmel är så mörk att du får en känsla av att jorden roterar och du kan vinka upp vid de små ljuspunkterna som är satelliter i omloppsbana runt oss.

Omtänksamma naturvårdare

Namibias speciella djurliv har attraherat allierade i sin kamp för överlevnad, i form av några av Afrikas mest hängivna naturvårdare. För att höja profilen för de arter de arbetar med erbjuder många av Namibias viltstiftelser och forskare möjligheter till möten med det vilda djur som de skyddar och studerar.

Spåra den svarta noshörningen till fots genom steniga dalar, eller se geparden i räddningsanläggningar lära sig att jaga igen innan de släpps ut i naturen igen. Och spara en tanke åt öknens män och kvinnor som reser vida omkring för att spåra ökenlejon eller studera de nyfikna och sällsynta växterna som försörjer sig bland klipporna och sanden.

En fotografs dröm

Ta med massor av minneskort. Även om många andra afrikanska länder kanske argumenterar för detta, är Namibia kanske kontinentens mest fotogena nation. Inte bara färgerna, utan formerna på sanddynerna och andra ökendrag verkar förändras under dagen.

Skuggor och solljus kämpar om överhögheten, och speciellt i gryning och skymning blandas orangea, gula, lila och andra fantastiska färger över sanddyner och över klippor. De beniga svarta träden i Deadvlei och den ensamma, beslutsamma oryxantilopen ger ikoniska bilder, liksom Himbafolkets varma leenden och läskiga skeppsvrak på Skeleton Coast.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över