Great Rift Valley i Afrika – Östafrikanska gravsänkesystemet

wild animals 7446915 1280

Ett av världens naturliga underverk. African Rift Valley är hem för några av de mest spektakulära landskapen och oförstörda ekosystemen på jorden.

Det här inlägget handlar om Gregory Rift. Detta är den östra grenen av East African Rift Valley, även känd som Great Rift Valley, eller helt enkelt Rift Valley. På svenska är det även känt som Östafrikanska gravsänkesystemet.

Var ligger Great Rift Valley i Afrika?

Östafrikanska gravsänkesystemet finns på en förkastningslinje som börjar i Moçambique och går norrut genom Tanzania och Kenya, ända upp till Etiopien.

Hur bildades Great Rift Valley?

Östafrikanska gravsänkesystemet bildades för cirka 40 miljoner år sedan när tektoniska plattor splittrades och gav upphov till den östafrikanska rivningen. Detta geografiska tråg sträcker sig cirka 6000 kilometer i längd.

Var man kan besöka Östafrikanska gravsänkesystemet i Afrika?

Många anser att den vackraste delen av Östafrikanska gravsänkesystemet är i Kenyas Rift Valley-provins. Den innehåller några av världens djupaste sjöar och är omgiven av några av Afrikas högsta berg. Denna sträcka av oförglömlig natur har ett antal nationalparker med otroliga livsmiljöer för afrikanska vilda djur och fågelarter.

Bästa viltparker i Östafrikanska gravsänkesystemet i Afrika

Det finns ett antal nationalparker och viltreservat i området, men några sticker verkligen ut:

  • Lake Nakuru National Park är en UNESCO: s världsarvslista känd för sina Rothschilds giraffer, trädklättrande lejon och svartvitt noshörningar. Denna afrikanska Rift Valley-sjö var också värd för stora flamingoflockar (fram till 2014).
  • Bogoriasjön är känd för sina varma källor och gejsrar. Det är här som den seismiska aktiviteten i den natursköna Great Rift Valley verkligen kan uppskattas. Dessa dagar samlas massiva flamingoflockar vid Bogoriasjön under säsong.
  • Lake Naivasha är en annan stor kenyansk nationalpark i Great Rift Valley. Det är hem för över 400 olika fågelarter, såväl som enorma populationer av zebror, impalor, giraffer, flodhästar och mer!

Att besöka Great Rift Valley på en budget

Safaris erbjuder många olika turer till Great Rift Valley. Gruppturer och safaripaket gör det prisvärt, säkert och enkelt för resenärer att utforska den otroliga geologiska skattkammaren i Östafrikanska gravsänkesystemet.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över