Ovanliga och Skygga Djur i Afrika och var du kan se dem på Safari

zebras 1883654 1280

Afrikas rika djurliv är fyllt av skygga safaridjur, stora som små. Även om alla vill se Afrikas fem stora, finns det en mängd skygga djur i Afrika som även den mest erfarna safarikännare skulle ha turen att bocka av på sin observationslista…

Listan över skygga djur: 6 ovanliga djur i Afrika

Vilda djur är till sin natur skygga. Den afrikanska vildmarken är en oförlåtande miljö och djurlivet måste anpassa sig på alla möjliga sätt. Från ökenslätter till gräsmarker, skogsbiomer och förlamande värme, skygga djuranpassningar finns i alla former och storlekar. Som regel är många skygga djur nattaktiva och tillbakadragna. Du måste ta dig till rätt plats med en erfaren guide för att ha en god chans att se dem.

Den här listan över skygga djur i Afrika och var man kan se dem är en utgångspunkt. Vi har inkluderat allas favoritskygga beastie, Aardvark samt några mindre och ovanligare pärlor att hålla utkik efter.

1. Jordsvin

Det skygga jorsvinet, grisliknande med kaninöron och en kängurus svans, är perfekt anpassad för att hitta mat och hålla sig säker från rovdjur.

Detta nattliga skygga djur använder sitt fantastiska luktsinne för att lokalisera termitkolonier innan det river ner dem med sina kraftfulla klor och sedan sveper upp dem med sin klibbiga tunga. Jordsvin kan bli upp till två meter långa och väga nästan 80 kg!

Det är mycket djur att hålla gömda och som ett resultat kan ett jorsvin bli upp till 13 meter lång. Utöver detta har jorsvin många hålor inom sitt 10 till 30 km långa hemområde och sover sällan på samma plats två gånger.

Jorsvinet är nattlig och långsam, och är en sällsynt iakttagelse. Dess stora öron är extremt känsliga och hjälper detta skygga djur att undvika rovdjur som leoparder, lejon, hyenor och människor. Denna anpassning håller det skyggaste djuret i Afrika, jordsvinet, säkert och mycket svårt att upptäcka. Jordsvin är förvånansvärt mycket spridda. Deras favoritmiljö är gräsmark och savannskog, men egentligen var som helst där termiter är rikliga. För att se jordsvin måste du ge dig ut strax efter solnedgången och ta med din fyrklöver på åkturen.

2. Leopard

Ett av de mytomspunna stora 5, alla vill se en leopard och baserat på mängden av leopardbilder på nätet verkar det som att alla gör det. Leoparden är dock ett av de mest tillbakadragna och skygga djuren i Afrika.

Leopardens fläckar som vilar under dagen är perfekta för att smälta in i den fläckiga skuggan under täta buskar, så det är bara de skarpaste ögonen som kan upptäcka dessa skygga katter. På natten kan en leopard röra sig över 50 km² vilket är mycket mark för denna stora katt att täcka.

Den södra regionen av Greater Kruger National Park har den högsta leopardpopulationen. Det här är ett bra ställe att börja. Förutom Greater Kruger kommer du sannolikt också att se leoparder i South Luangwa National Park (Zambia), Moremi Game Reserve (Botswana), Samburu National Park (Kenya) och ekosystemet Serengeti-Mara som sträcker sig över Tanzania och Kenya.

3. Okapi

Okapi, den närmaste släktingen till giraffen, lever i tät skogsmiljö som är ostörd av människor. De är ensamma djur till den grad att honorna lämnar sina kalvar ifred medan de söker föda tills ungarna är tillräckligt gamla för att gå med dem. Deras enda naturliga rovdjur är leoparder och människor. Forskare tror att dessa skygga djurs vanor är ett försök att undvika rovdjur. Den blyga okapiens naturliga ensamma vana och beteende gör att den tidigare har haft en nästan mytisk aura. Genom bevarandeinsatser vet vi att de finns där ute.

Att se en okapi i det vilda är nästan omöjligt. Mestadels beror detta på säkerhetsläget i Demokratiska republiken Kongo. Det finns tre ledande utmanare; Okapi Wildlife Reserve, Maiko National Park och Lomani National Park alla i Demokratiska republiken Kongo. Medan Lomani etablerades först 2016 och har väldigt lite infrastruktur, är Maiko möjligen den mest otillgängliga nationalparken i Afrika och på grund av rebellernas aktivitet och säkerhetsproblem är Okapi Wildlife Reserve för närvarande förbjudet.

4. Öronhund/öronräv

Öronräven, även känd som öränhund är faktiskt ingen räv. Det är den enda medlemmen av Otocyon-släktet. Detta skygga djur lever i sammansvetsade familjegrupper som vanligtvis består av ett han- och honpar och deras ungar. Dessa skygga djur i Afrika är intressant polygama, vilket innebär att hanen kan ta på sig en andra och till och med tredje fru om förhållandena är de rätta.

Öronhunden är inte territoriell men delar sitt utbud med andra öronhund-flockar. De söker till och med föda tillsammans med dessa grupper.

Den är nattaktiv i hetare klimat i Östafrika, och Sydafrika är det överlägset bästa stället att se öronhunden. I Sydafrikas svalare vintrar är detssa aktiva både på dagen och på natten. En annan utmärkt plats att se öronräven är den stora gnu migrationen mellan Serengeti och Masai Mara. Öronrävar är insektsätande och dynga lockar insekter. Zebra följer gnuerna och ungefär en vecka efter zebran är det bästa visningstiden för Bat-eared Foxes!

5. Den skygga men envisa svartfotade katten

Nästa av våra skygga djur i Afrika är den svartfotade katten.

Denna skygga katt möjligen vara det sötaste djuret i Afrika! Ungefär hälften så stor som en vanlig huskatt, den svartfotade katten är inte bara en av de minsta vilda katterna i världen utan också den häftigaste.

Den svartfotade katten sover cirka 14 timmar om dagen och gör det mesta av sina vakna timmar genom att ha den högsta dödningsfrekvensen av alla afrikanska katter.

Dessa häftiga kattdjur är framgångsrika i 60 % av sina jakter jämfört med lejonet till exempel som bara har en framgångsfrekvens på 20 %. De är nattaktiva och äter mestadels gnagare men också fåglar, ödlor, ormar och insekter. Trots sin lilla storlek är de notoriskt häftiga och tar sig an djur som är mycket större än de själva!

Begränsat till Botswana, Namibia och Sydafrika, dessa skygga djur föredrar korta till medelstora gräsmarker, busköknar och sandslätter inklusive Kalahari- och Karooöknarna. I Sydafrika kan du se den ensamma svartfota katten på Cat Conservation Trust i Cradock.

Eller, om du vill ta chansen att se dessa skygga katter på safari; Addo Elephant National Park i Östra Kap i Sydafrika har en blomstrande befolkning.

6. Myrkottar

Den blyge myrkotten har blivit känd av fel anledningar. De mest trafikerade djuren i världen är så skygga som de kan bli; människor som har sett dem i det vilda vet att det är en iakttagelse en gång i livet. I Afrika är observationer så sällsynta att det traditionellt anses vara ett kungligt djur och om det hittas måste det presenteras för den lokala kungen.

Det finns fyra arter av dessa skygga djur i Afrika: Temmincks markpangolin, trädpangolin, jättepangolin och långsvansad pangolin. Myrkottens kropp är täckt av fjäll, dess klibbiga tunga är lika lång som kroppen och mamma Pangolins har för vana att bära sina ungar på ryggen. Utbredd över hela södra Afrika, det viktigaste du behöver för att se detta skygga djur i dess naturliga livsmiljö är ett mirakel.

Afrikas djur är ett underbart smörgåsbord av former och storlekar. Från de djärva och uppenbara safaridjuren som är ett måste till de skygga djuren i utkanten av den stora showen, dessa varelser kommer att få dig att gissa, titta och alltid komma tillbaka för mer.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över