Garden Route i Sydafrika – En Introduktion

Garden Route i Sydafrika - En Introduktion

Trädgårdsvägen, känd som Garden Route är den perfekta platsen för en tur med självkörning i Sydafrika. Med sin unika natur, milsvida stränder, vilda djur och turkosblått hav erbjuder Garden Route i Sydafrika en mängd olika ställen att bo på.

Som självförare är du flexibel och kan köra till de vackraste platserna med din egen hyrbil. Här är några tips om vad du inte får missa på din tur med självkörning på Garden Route.

Längs Garden Route i Sydafrika kan du lära känna havets stora invånare på ett helt annat sätt. Under valsäsongen har du möjlighet att se valar på nära håll. Särskilt populära kustnära platser för detta är Hermanus, De Kelders, naturreservatet Grootbos eller naturreservatet De Hoop.

Du kan delta i organiserade valskådningsturer eller till och med observera djuren direkt från kusten. Den bästa restiden för valskådning i Sydafrika är från juni till november eftersom valarna stannar väldigt nära kusten för att föda upp sina ungar.

Men dessa platser på Garden Route är också värda att besöka utanför valsäsongen. Om du letar efter lite spänning kan du komma på nära håll med havens största rovdjur, hajarna, i regionen runt De Kelders. På Shark Cage Diving i Gansbaai kan du dyka under vattnet i en bur och komma på nära håll med de boende hajarna.

De två naturreservaten Grootbos och De Hoop erbjuder också en drömlik natur och landskap. Här kan du lära känna den mångfaldiga floran och faunan och observera djur. Naturreservatet De Hoop är bland annat känt för sina enorma sanddyner och små stränder där man bara kan njuta av solen.

Den lilla, idylliska kuststaden Wilderness på Garden Route är känd för sina åtta kilometer vita sandstrand och vackra laguner. Vildmarken är värt ett besök bara för att njuta av långa promenader längs stranden. Den pittoreska platsen ligger inbäddad mellan havet, böljande kullar och två floder och har därmed en unik natur.

I Wilderness National Park kan du därför gå på fantastiska vandringar, där du kan observera många fåglar och havsdjur. På grund av de många floder och sjöar kan du också vara aktiv på vattnet här och paddla kanot nerför floden och njuta av naturen från ett helt annat perspektiv.

På väg österut från Wilderness når du kuststäderna Knysna och Plettenberg Bay på Garden Route. De två platserna är en bra utgångspunkt för många aktiviteter. Monkeyland och Birds of Eden, som båda ligger bredvid varandra, är bland de mest populära attraktionerna längs Garden Route.

Monkeyland primatereservat är hem för 14 olika arter av apor, som du kan lära dig mycket om på en guidad tur. Birds of Eden är den största friflygkupolen i världen, hem för över 100 olika fågelarter som strövar fritt. Båda attraktionerna är ett måste på din resa längs Garden Route i Sydafrika.

En annan absolut höjdpunkt i denna region är nationalparken Tsitsikamma. Det är ett av de mest populära naturreservaten längs Garden Route och erbjuder inte bara fantastisk natur utan också en mångfacetterad och mångsidig djurvärld. Tsitsikamma nationalpark är särskilt populär bland natur- och vandringsälskare, eftersom du kan gå på vandringar av olika längd och svårighetsgrader här.

Även känt för sina vandringsleder, fantastiska vyer och orörda stränder är Robberg Nature Reserve, som ligger på en halvö söder om semesterorten Plettenberg Bay. Du kan också ofta se delfiner och sjölejon härifrån. Robbergs naturreservat har tre vandringsleder av varierande längd och svårighetsgrad. Speciellt om du bor i Plettenberg Bay är ett besök på Robberghalvön mycket värt besväret.

Jeffrey’s Bay är en kuststad på Garden Route och Sydafrikas populäraste surfplats. Jeffrey’s Bay, som ursprungligen var en liten fiskeby, har blivit en populär Garden Route-destination på grund av dess stora, höga vågor som lockar surfare från hela världen.

Det finns många surfskolor i byn, där nybörjare kan boka kurser av olika längd.

För den som redan skaffat sig erfarenhet av surfing finns möjligheten att hyra en surfbräda och en våtdräkt och prova att surfa på vågorna själv. För resenärer som inte är särskilt intresserade av surfing inbjuder den vackra långa sandstranden till att koppla av. Njut av solen och se erfarna surfare som väntar på den perfekta vågen.

Naturligtvis bör en riktig afrikansk safari inte saknas på din kör själv-tur längs Garden Route. De privata naturreservaten i slutet av Garden Route är malariafria och erbjuder dig en unik upplevelse på din resa till Sydafrika.

Här kan du bo i autentiska lodger och åka på game drives två gånger om dagen med erfarna rangers, uppleva och lära dig om Sydafrikas ”Big 5” på nära håll. Shamwari Game Reserve, Kariega Game Reserve och Amakhala Game Reserve är några av de mest kända privata viltreservaten på Garden Route.

Om du reser som självförare med egen hyrbil i Sydafrika kan du även besöka delstaten Addo Elephant National Park och utforska parken på egen hand. Förutom de mer än 350 patchydermer som parken är uppkallad efter, är Addo Elephant National Park också hem för de berömda Big 5 och flera andra djurarter.

Oavsett om du är i ett privat viltreservat eller i en statlig nationalpark på egen hand, är safarin en av de största höjdpunkterna på din Sydafrika-tur med självkörning längs Garden Route.

Den förmodligen mest kända platsen på Route 62 i Sydafrika är Oudtshoorn, även känd som Sydafrikas strutshuvudstad, inte långt från den berömda Garden Route. Det är den viktigaste staden i det halvökenlandskap, Lilla Karoo, och än i dag centrum för strutsuppfödning i Sydafrika.

I Oudtshoorn finns ett antal strutsfarmer där du kan ta en guidad tur och lära dig mycket intressant och värt att veta om djuren. Strax utanför Oudtshoorn ligger Cango Caves, ett av de största och mest omfattande droppstensgrottsystemen i världen.

Här erbjuds också turer, där du kan besöka den imponerande grottan. Oudtshoorn är definitivt värt ett besök om du är på Garden Route eller Route 62 på din rundtur i Sydafrika.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över