Reseförberedelser till Sydafrika i Hyrbil – Tips & Råd

Reseförberedelser till Sydafrika i Hyrbil - Tips & Råd

Sydafrika: Oavsett om det är fascinerande naturreservat, varierande landskap, livliga metropoler eller fantastiska kustområden med fantastiska stränder, erbjuder Sydafrika hela världen i ett land.

Det är desto viktigare att förbereda sig väl för en hyrbilstur till Sydafrika – speciellt när du ska köra själv bör du vara uppmärksam på några saker. En hyrbilstur innebär absolut frihet och flexibilitet, men också en hög grad av personligt ansvar.

I grund och botten kan man säga att Sydafrika är väldigt lätt att resa till året runt. Det är i allmänhet soligt med varma somrar och milda vintrar. Det är stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter och mellan dag och natt.

Varning! När det gäller resväder i Sydafrika kan klimatzonerna grovt delas in i två olika områden:

Om du vill koncentrera dig på regionerna Kapstaden och Garden Route, är den bästa tiden att resa från oktober till april, eftersom juni till augusti regnar mest på Kaphalvön. Sydafrika är dock också väldigt lätt att resa till under lågsäsong från maj till september, eftersom dagstemperaturerna stiger även på vintern, klimatet i Sydafrika är behagliga 15 till 22°C.

Speciellt Kruger National Park erbjuder utmärkta möjligheter att se vilt under de torra månaderna från maj till oktober, eftersom växtligheten inte är så frodig vid denna tid och djuren kommer till vattenhålen.

Landets valuta är den sydafrikanska randen (ZAR).

Andra betalningsmedel i Sydafrika: Kreditkort eller EC-kort på alla vanliga automater, resecheckar i Euro/USD (växlingen kan dock ta längre tid här).

Viktigt: Flera banker spärrar sina kort för användning utanför Europa. Kontrollera med din bank före avresa och om nödvändigt, informera din bank om din resa.

När man betalar i Sydafrika är det vanligt att ge dricks då detta är en betydande del av inkomsten för många människor där, som servitörer, taxichaufförer eller reseledare. Som brukligt i många länder är dricks i Sydafrika runt 10 % av priset.

Ofta är det så att man på till exempel restauranger får en pärm med penna och sedeln och kan i lugn och ro ange storleken på dricksen man vill ge. Det är brukligt att ge runt ZAR 2 till 5 till parkeringsvakterna och bensinstationsvakterna som till exempel torkar av vindrutan eller kontrollerar oljenivån förutom att de fyller på.

När du kör själv i Sydafrika bör du definitivt ta med dig ditt internationella körkort. (Du kan ansöka om detta på ditt körkortskontor innan du reser).

Förutom ditt pass (som bör vara giltigt i minst 30 dagar efter avresan) och din personliga medicinering är det lämpligt att även ta med kopior av dina identitetshandlingar, körkort, reseförsäkringsbevis, voucher och flygbiljetter med dig.

I Sydafrika behöver du även en uttagsadapter (i Sydafrika används mest uttag typ D, M och N) .

Det är också lämpligt, beroende på region, att ha med sig en myggspray och eventuellt ett myggnät. Men långa kläder håller också myggor borta från din hud.

En hatt och solkräm med solskyddsfaktor 50 ger skydd mot den ibland starka solen.

Slutligen ska det sägas att det definitivt är en fördel att ha ett kreditkort med sig vid betalning i Sydafrika.

Sydafrikas natur är ett känsligt ekosystem där varje växt och varje djur är av avgörande betydelse. Som turist delar du också ansvaret för att bevara naturen genom en hållbar resa till Sydafrika. Abendsonne Afrika hjälper dig gärna att planera en miljövänlig resa. Var särskilt uppmärksam på miljövänligt boende. Du kan känna igen våra särskilt hållbara boenden i Sydafrika på vår baobabsymbol.

Det säger sig självt att du inte ska köpa djursouvenirer som elfenben, noshörningshorn eller annat som kan väcka misstankar om tjuvjakt. Stöd istället lokalt hantverk som inte är tillverkat av animaliska produkter, så res miljömedvetet!

Svenska resenärer behöver inget visum för en vistelse på upp till 90 dagar. Ett besökstillstånd för hela resan genom Sydafrika kommer att utfärdas vid inresan. Passet måste vara giltigt i minst 30 dagar efter avresedatumet och kräver 2 tomma sidor för visum.

Barn-ID-kort med foto och internationellt födelsebevis vid inresa till landet med båda biologiska föräldrar. Vid inresa till Sydafrika med endast en förälder med vårdnad krävs också en engelskspråkig intygelse (inte äldre än 4 månader) samt en bestyrkt kopia av passet och kontaktuppgifter för den förälder som inte är närvarande. Observera de nuvarande inträdeskraven för säker resa i Sydafrika.

Inga vaccinationer krävs för närvarande Polio, stelkramp, hepatit, malariaprofylax rekommenderas (särskilt för de norra och östra områdena, såsom Kruger National Park och St. Lucia Wetland – kontakta en läkare). Det finns inga vaccinationskrav för inresa till Sydafrika, men bevis på gula febern vaccination krävs vid inresa från ett område som är infekterat med gula febern (Etiopien, Tanzania).

Obs: Vänligen fråga om eventuella ändringar i förväg hos någon av dina hälsomyndigheter eller tropiska institut. Det är också lämpligt att göra en kontroll och råd från din husläkare som en försiktighetsåtgärd, för en säker resa till Sydafrika.

Reseläkarråd

Från norr i Kruger National Park ända ner till Kapstaden i södra Sydafrika finns det mycket att upptäcka!

Om du vill besöka nationalparkerna och regionerna i Kapstaden, vinregionen och Garden Route under din resa bör du planera minst 12 dagar på plats. Det finns olika resemoduler för denna grundläggande rutt (Cape Town, Wine Region och Garden Route), som är idealiska som förlängningsalternativ för din rutt för hyrbilsresor.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över