Introduktion till Vinregionen i Sydafrika – Upptäck Vingårdar i Sydafrika

grapes 553462 1280

Sydafrikas vinregion är känd som en av de vackraste vinregionerna i världen.

Det ligger strax norr om Kapstaden framför en panoramautsikt av berg och ett unikt landskap. Western Cape vinregion är hem för många vingårdar som producerar viner av högsta kvalitet. På grund av medelhavsklimatet, det bergiga landet och den perfekta jorden har Sydafrika de optimala förutsättningarna för vinodling. Vinprovningar och guidade turer i vingården och vingårdarna erbjuds på de många vingårdarna i vinregionen.

Två av de mest populära städer för vinproduktion i Sydafrika är:

  • Stellenbosch
  • Franschhoek

Stellenbosch ligger cirka 60 kilometer öster om Kapstaden. Förutom de utmärkta vinerna är staden också känd för sin holländska arkitektoniska stil. Stellenbosch grundades i slutet av 1600-talet och är den näst äldsta staden i Sydafrika. Det erbjuder otaliga vinmuseer, där du kan lära dig mycket om vinodling, samt över 200 vingårdar, inklusive några av de mest kända i Kapregionen.

Dessutom äger Stellenbosch Wine Festival rum där en gång om året, där ett stort antal vinodlare från regionen är representerade. Förutom att prova olika viner kan du även få för pengarna i kulinariska och musikaliska termer.

Den lilla men välmående staden Franschhoek (översatt: ”Franska hörnet”) grundades av franska hugenotter 1688, vilket är anledningen till att den bär sitt namn idag. Det franska inflytandet kan ses än idag, vilket ger platsen dess vissa charm.

Franschhoek ligger cirka 90 kilometer nordost om Kapstaden och anses vara Kapregionens kulinariska huvudstad. Det är hem för landets bästa och ofta prisbelönta matställen och restauranger, som besöks av människor från hela världen. Sist men inte minst är Franschhoek såklart känt för sina utmärkta viner.

Här har du möjlighet att få en alldeles speciell vinupplevelse. Med en vintage spårvagn eller utomhusbuss kan du besöka Franschhoeks äldsta och viktigaste vingårdar, delta i olika aktiviteter där, såsom källarturer eller vinprovning och samtidigt njuta av landskapet i den pittoreska Franschhoekdalen.

Paarl, som ligger cirka 50 kilometer nordost om Kapstaden, är den tredje äldsta staden i Sydafrika. Det är omgivet av bergen Drakenstein och Wemmershoek och erbjuder därför ett hisnande panorama. Det finns ett antal vingårdar i världsklass runt Paarl där du, precis som i Stellenbosch och Franschhoek, kan delta i vinprovningar eller rundturer i vingården.

En av dem är vingården Nederburg som är mycket välkänd och har vunnit flera priser för sina viner. I det närliggande naturreservatet Paarl Mountain kan du också uppleva det pittoreska landskapet med fynbosvegetation och runda granitklippor på en vandring.

Om du tar en resa till Sydafrikas vinregion är det lämpligt att övernatta för att besöka så många av de kända vingårdarna som möjligt och njuta av det vackra landskapet. Vinregionen i Western Cape erbjuder många idylliskt belägna boenden, av vilka vi skulle vilja nämna tre.

Babylonstoren Lodge, belägen mellan vinbyarna Paarl och Franschhoek, är en gård i kapholländsk stil. Det är cirka 200 hektar jordbruksmark, där det odlas utmärkt vin, som du givetvis kan smaka på vid en vinprovning. Ett annat anmärkningsvärt ställe att bo på i vinlandet är Cascade Manor i Paarl. I detta fantastiska läge mellan olivlundar och vingårdar kan du koppla av och njuta av lugnet.

L’Avenir Country Lodge ligger cirka 5km utanför den historiska staden Stellenbosch. Detta vackert renoverade hus på landet ligger på en vingård, omgiven av vingårdar inbjuder dig att strosa runt.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över