Vad ska man Göra i Sydafrika? Bästa Tips på Höjdpunkter och Dolda Pärlor

Bästa Saker att göra i Namibia - En Introduktion

Du kanske känner till talesättet: Sydafrika – Världen i ett land. Från dess komplexa historia och rika kultur, dess prisbelönta vin och fantastiska mat, livliga konstscen till dess vackra djurliv och natur: Sydafrika har verkligen mycket att erbjuda. Det här är vår holistiska guide om vad man ska göra i Sydafrika. Lär känna Sydafrikas mångfald med dessa dolda pärlor och höjdpunkter.

1. Die Strandloper: Fiskrestaurang på det sydafrikanska sättet

Undrar du fortfarande vad du ska göra eller var du ska äta i Sydafrika? Die Strandloper i Langebaan är en välkänd fiskrestaurang direkt vid stranden. Lite utanför Kapstaden är det väl värt 2 timmars bilresa.

Men det här är inte bara en vanlig fiskrestaurang, det är en upplevelse: du kan njuta av en ”all-you-can-eat” fisk-”braai” (en riktig sydafrikansk grillfest), medan du sitter på stranden, med fötterna i sanden. Maten tillagas av riktiga västkustmänniskor i sann ”västkuststil”. Måltiden består av 10 rätter, så se till att ta det lugnt med det nybakade brödet för att lämna lite plats för all fisk. Du kan ta med din egen dryck, packa bara en kylbox för att hålla dem kalla.

Ett besök på Die Strandloper kan lätt förvandlas till en heldagsutflykt. Det bekvämaste du kan göra är att boka en shuttle som tar dig säkert fram och tillbaka. Eftersom de populära lunchställena kan bokas ut rekommenderar vi att du bokar med restaurangen lite i förväg.

Medan du är i området , se till att besöka West Coast National Park.

Det finns så många saker att se och göra här. Du hittar sällsynt fynbos, gröna våtmarker och vackra vita sanddyner. Nationalparkens höjdpunkt är dess azurblå lagun.

2. Fördjupa dig i Kapstadens pulserande konstscen

Om du tittar på vad som finns att göra i Kapstaden kan du bli överväldigad av det stora utbudet. Ett evenemang du inte bör missa är ”First Thursdays”: Varje första torsdag i månaden öppnar den pulserande sydafrikanska konstscenen sina dörrar för besökare efter arbetstid. Med ett glas vin i handen kan du få ett brett intryck av den kreativitet Sydafrika har att erbjuda.

First Thursdays är ett ”vandringsevent”, vilket innebär att du kan utforska olika konstgallerier och museer till fots på en kväll. Evenemanget är en stor upplevelse, speciellt när du inte kan något om sydafrikansk konst ännu. Det är inte heller likt ditt vanliga museibesök. ”First Thursdays” ger en möjlighet att mingla med nöjeslystna människor, ofta även artisterna själva, i en avslappnad miljö.

Se till att ta en titt på deras hemsida för deras nuvarande program. De har ofta spännande framträdanden, livemusik eller popup-shower.

3. Santa Lucia och iSimangaliso Wetland Park: Umgås med flodhästar och upplev Sydafrikas tropiska sida

Visste du att Sydafrika har två klimatzoner? När du besöker KwaZulu-Natal kommer du att känna det också! Denna provins i Sydafrika är hem för zulufolket och gränsar till Moçambique. Med sitt tropiska klimat och långa strandlinje längs Indiska oceanen hittar du många populära semesterställen här.

Santa Lucia är en av dessa platser och det är inte bara en populär plats för människor: flodhästar ses ofta ströva omkring på gatorna här, du kan höra buskbebisar ropa på natten och till och med en leopard har setts på gatorna i St Lucia. Det är inte förvånande att Santa Lucia förklarades som Sydafrikas allra första världsarv.

Medan du är i St Lucia-området, ta dig tid att utforska de ”10 juvelerna” som utgör närheten av våtmarksparken iSimangaliso. iSimangaliso är Zulu för ”mirakel och förundran”, vilket är en lämplig beskrivning av de unika ekosystemen och den rika biologiska mångfalden som förekommer i detta relativt lilla område.

Missa inte sköldpaddorna , krokodiler, valar och allt annat djurliv och naturlig skönhet i denna region.

4. Att göra i Sydafrika: Coffee Bay och Mdumbi – där tiden står still

Den vilda kusten är säkert en av de vackraste. En liten stad som heter Coffee Bay är den vilda kustens pärla: lugnet här är svårt att beskriva, det verkar som om tiden står stilla. Xhosafolket är otroligt vänliga och välkomnande. Natursköna vyer och karga klippor gör det till en perfekt vandringsplats. Detta är också ett känt resmål för surfing.

Se till att besöka Mdumbi-stranden, som röstades fram som en av Sydafrikas vackraste stränder. Ändå finns det en god chans att du kommer att vara här helt själv – tack vare dess avlägset läge är det inte många resenärer som tar sig hela vägen till Wild Coast. Ta ett dopp i det kristallklara vattnet, stick ner fötterna i den mjuka vita sanden och ta en paus från resten av världen. The Wild Coast borde vara uppe på din lista över vad du ska göra i Sydafrika.

5. Drakensberg: Det fantastiska landskapet i Sydafrikas största bergskedja

Drakensbergs klippformationer är verkligen unika. Det är den största bergskedjan i Sydafrika. Området är ett dynamiskt underland med dramatiska vattenfall, karga klippor, höga toppar och floddalar. Du kan också utforska över 35 000 exempel på gamla hällmålningar här. Drakensberg är den idealiska terrängen för klättring, vandring, ridning, mountainbike eller bara för att njuta av utsikten. Bergen dammas av snö på vintern, en mycket speciell syn.

Om du funderar på vad du ska göra i Sydafrika och vandring är Drakensbergen din plats att utgå från: från milda halvdagsvandringar och flerdagarsturer till mer utmanande klättringar eller till och med teknisk bergsklättring. Vi rekommenderar att du bor på Greenfire Drakensberg Lodge i norra Drakensberg. Härifrån kan du njuta av den slående utsikten över Drakensbergen, Lesothos Maloti-berg och Sterkfontein Dam.

6. Vad ska man göra i Johannesburg? Besök Soweto!

När du råkar ha några dagar på dig Johannesburg, bör du planera ett besök i Soweto. Detta är Sydafrikas största township. Här bodde Nelson Mandela och biskop Tutu. Det är synonymt med färgat motstånd under apartheid. Idag kan du fortfarande få en känsla för energin under denna tid när du besöker den berömda Vilakazi-gatan. Faktum är att Tutu fortfarande bor här och kan ibland ses vandra på gatorna med sin fru. När du besöker Vilakazi Street, ta en bit mat på en av de många restaurangerna här som serverar lokala rätter. Vilakazi Street har också blivit en känd festplats för ungdomarna i Johannesburg.

Vid det här laget har Soweto utvecklats från kamp till förort. Det drar stora folkmassor för en mängd olika evenemang. Landets största stadion ligger i Soweto, där också en del av fotbolls-VM arrangerades 2010. Soweto är dock fortfarande en magisk plats. Här kan du känna landets hjärtslag.

7. Tulbagh: Njut av sydafrikansk ”champagne” i ett vackert bergslandskap.

Den vackra lilla staden Tulbagh ligger inbäddat i en dal bland det fantastiska landskapet med magnifika berg. Det grundades 1699 och fram till idag finns många historiska byggnader här. Bara 1,5 timmes bilresa från Kapstaden ligger Tulbagh i hjärtat av Cape Winelands och är känt för sitt mousserande vin. Under den dramatiska bakgrunden av Witzenberg-sortimentet kommer du att stöta på många charmiga ställen att bo och äta på.

Unna dig ett gott glas av MCC (förkortning av Méthode Cap Classique), som är den sydafrikanska ”champagnen”. Du hittar några utmärkta MCC Sparkling Wines, på ”The House of Krone”. Om du vill svalka dig medan du smuttar på lite bubbel bör du besöka Montpelliers vingård och ta ett dopp i deras pool. Vid foten av berget med samma namn ligger Saronsbergskällaren, som är känd för sina högkvalitativa vita viner.

8. Vart ska man åka på safari i Sydafrika? Kruger Park – Din ultimata safariupplevelse i vildmarken

Detta är ett resmål du definitivt bör sätta på din lista när du planerar vad du ska göra i Sydafrika. Krugerparken var Sydafrikas första nationalpark. Parken ligger i den nordöstra delen av landet och är ett av de största viltreservaten i Afrika – den är större än Tanzanias Serengeti. Den oändliga vildmarken och över 140 däggdjursarter (inklusive Big Five) ger oförglömliga vilda upplevelser. Ett besök i Krugerparken är den ultimata safariupplevelsen.

Vi rekommenderar att du bor på Skukuza Rest Camp, Krugers ”huvudstad” Nationalpark. Detta läger ligger i den södra delen av parken. Det ligger mitt i hjärtat av Big Five-territoriet, lejon ses ofta på denna sträcka. Ta en promenad för att upptäcka vilt och en mängd fåglar. Skukuza camp ligger intill Sabiefloden. Från lägret har du vacker utsikt över både floden och djurlivet som regelbundet besöker floden för vatten.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över