6 Sydafrikanska djur du Måste Upptäcka på Safari

elephant 1421167 1280

safari är att leta efter vilda djur en av höjdpunkterna på alla semesterresor i Sydafrika. Landets ikoniska nationalparker och privata viltreservat är bland de bästa platserna på kontinenten för att se djur och fåglar som sträcker sig från det älskvärda till det enorma, och från det söta till det äckliga.

Här är vår definitiva lista över de afrikanska djur du bör försöka se – och ett du med största sannolikhet inte kommer att göra!

1. Vårtsvin

Också inofficiellt känd som Pumbaa sedan dess huvudroll i Disneys Lejonkungen, vårtsvinet har ett ansikte som bara en mamma kan älska. Den tillbringar mycket av sin tid med sin bakre ände pekande mot himlen medan den gräver efter rötter med sin spadliknande nos. Om det blir oroligt kommer vårtsvinet ofta att springa iväg i hög hastighet, med svansen som sticker rakt upp så att ungarna kan följa den genom långt gräs. Vad den saknar i utseende kompenserar den med karisma.

2. Giraff

Det högsta landdäggdjuret, giraffen kan nå löv och kvistar som andra djur inte kan. Dess superlånga hals innehåller samma antal ben som en människas – sju – bara var och en är ganska mycket längre. Giraffen tycker om att äta på taggiga akaciaträd och har en lång, läderartad tunga och antiseptisk saliv som hjälper den att klara de långa ryggarna. Om det låter som ett tufft liv, tänk på att giraffen föder stående, vilket betyder att barnets inträde i världen är ett fall på 1-2 meter.

3. Leopard

Ja, det är sant, leoparden kan inte ändra sina fläckar. Leoparden är en kattlik motsvarighet till en smygfighter. Leoparden är ett superbt kamouflerat bakhållsrovdjur och gör stor nytta av det skydd som finns tillgängligt. Den där härliga prickiga pälsen smälter in perfekt med fläckigt ljus och skuggor, och dess byte fångas vanligtvis omedvetet. När döden väl är gjord, kommer leoparden ofta att bära upp den i ett träd för att äta. Särskilda låsande handledsben och kraftfulla lemmar gör att den kan lyfta mer än sin egen vikt under klättring.

4. Jordsvin

Om det finns ett djur som återkommande safaribesökare fortfarande behöver se, är det troligen jordsvinet. Så om du ser en på din första resa till Sydafrika har du väldig tur! Denna konstiga varelse dyker vanligtvis bara upp ur sin håla i skymningen för att tillbringa timmar av mörker med sina tunga klor för att bryta upp termithögar. Under en typisk natt kommer jordvarken att gå upp till 5km och konsumera cirka 50 000 termiter! Jordsvinet vet till och med att den ska lämna en viss kulle i någon vecka innan den bryter sig in igen.

5. Elefant

Förståeligt många människors afrikanska favoritdjur, och definitivt ett av de mest imponerande. Elefanten har en komplex social struktur (med damerna som ansvarar; tonårshanar vräks från flocken!) och kommunicerar på sätt som vi fortfarande inte riktigt förstår, och som i vissa fall ligger utanför vårt hörselområde. Sedan är det dem gigantiska öronen som fungerar som radiatorer, svampiga fötter som tillåter tyst gång, och en överläpp och näsa smälta samman i den anmärkningsvärda stammen, som kan plocka upp ett enda bär eller rycka upp ett helt träd. Elefanten verkar till och med sörja släktingar som har gått bort.

6. Antilop

Möjligen det första djuret du kommer att se på safari eftersom de är ganska rikliga på sina ställen. Folk slutar ofta lägga märke till impalan efter ett tag, vilket är riktigt synd eftersom den är extremt vacker. Deras samordnade avelsstrategi innebär att alla ungar föds vid samma tid på året vilket hjälper till att se till att många fler överlever medan vissa kan bli uppätna. Dominerande män presiderar över harem av honor; men ofta, medan toppbocken slåss, smyger andra sig in och parar sig med honorna! När fara hotar hänger speciella dofter som frigörs från de svarta fotledsfläckarna i luften för att indikera det bästa sättet att hoppa till säkerhet.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över