6 Gömda Pärlor att Besöka i Moçambique

tower 834305 1280

Moçambique har kommit ur sitt turbulenta förflutna för att rankas bland de mest eftertraktade destinationerna på kontinenten. Naturlig skönhet, till synes oändliga stränder och möjligheten att utforska ett land som endast ett relativt litet antal människor har varit i, har alla drivit Moçambique till toppen av många personers ”måste besöka”-listor.

För att inspirera dig att titta närmare på detta fantastiska land, har vi avslöjat sex dolda pärlor från Moçambiques stora skattkista av attraktioner. När allt kommer omkring, när huvudstaden Maputo är känd som ”Indiska oceanens pärla”, kan du förvänta dig några juveler.

Ponta do Ouro

”Guldspetsen” i södra Moçambique ligger nära gränsen till Sydafrika, vilket gör den till en av de mest tillgängliga stränderna. Berömd för sin spektakulära himmel i början och slutet av varje dag – när till och med molnen verkar vara gjorda av guld – är detta det perfekta stället att börja din kärleksaffär med Moçambique.

Välj en plats på en av de informella lokala restaurangerna och njut av en tallrik legendariska LM-räkor med eldig piri piri chilisås, sköljd ner med en kall Laurentina-öl. Detta är en plats att ta av dig sandalerna och luta dig tillbaka – eller ta en tur till Inhaca Island på jakt efter migrerande knölvalar.

Praia do Tofo

Med nästan 13km av perfekt sandstrand är det inte svårt att se orsaken bakom Tofos varaktiga popularitet. Färgglada träfiskebåtar dragna upp på stranden och vågornas ändlösa brus gör det oundvikligt att du snart kommer att höra havets rop. Tofo har länge varit känt som ett paradis för dykare eftersom det erbjuder möjlighet till nära och personliga möten med valhajar.

Dessa milda jättar, världens största fisk, är långa som en buss men saknar helt stora tänder. De delar havet med gigantiska mantor, som kan ses flyga längs under vattnet.

Ilha da Moçambique

Moçambiques antika huvudstad, denna fascinerande stenbyggda östad, kan endast nås med en två mil lång bro från fastlandet. Med århundraden av historia kunde dess väggar berätta berättelser om kryddvägen och stora upptäcktsresande, såväl som mörkare historier om pirater och slavhandeln.

Swahili och uppmaningen till bön från moskéernas minareter kan höras på de slingrande gatorna, och påminner dig om att du nu börjar lämna södra Afrika bakom dig. Kontinentens äldsta bevarade europeiska byggnad finns också här – ett litet vitkalkat kapell som går tillbaka till slutet av 1700-talet.

Gorongosa nationalpark

Beläget i den södra änden av Great Rift Valley, är Gorongosa miljön för en anmärkningsvärd modern bevarandehistoria. Med sitt lapptäcke av livsmiljöer, från berg till savann, har parken fantastisk biologisk mångfald, inklusive cirka 400 fågelarter.

Djurlivet decimerades under Moçambiques inbördeskonflikt, men tack vare internationella givares och lokala rangers insatser är det nu en otrolig comeback. Det finns inget säkrare bevis på Moçambiques renässans än att se elefantflockarna återta sina gamla stampmarker i Gorongosa. Tillsammans med lejon, buffel, gnu och många andra arter har de satt Moçambique ordentligt på safarikartan.

Bazaruto skärgård

Om du någonsin har dagdrömt om att resa bort en semester på en öde ö, då har du redan föreställt dig Bazaruto. Denna koppling av sex smaragdöar i ett safirhav är en otvivelaktig höjdpunkt på alla moçambikiska resplaner. Krökta sanddyner rullar ner till havets varma vatten, och de trekantiga segeln på traditionella dhowar stelnar i vinden.

Hela skärgården har förklarats som en nationalpark, för att skydda dess korallrev och befolkningen av förtjusande dugonger – de marina däggdjuren som tros ha inspirerat sjömäns berättelser om sjöjungfrur. Njut av att dyka på reven, eller koppla av med en bok och en cocktail i en hängmatta.

Den största ön är hem för Azura Benguerra Island, lätt det lyxigaste boendealternativet i Moçambique. Njut av en lycklig vistelse med massage, fantastiska skaldjur och så många eller så få havsaktiviteter som du väljer. Med varm sand mellan tårna och doften av frangipani i luften kan du leva ut dina Robinson Crusoe-fantasier – bara i total lyx!

Ibo Island

En av Quirimbasöarna i norra Moçambique, Ibo är långt från allfartsvägarna, men mycket väl värt den serie av flygningar (i allt mindre plan) som behövs för att nå den. Pudrig vit sand, trassliga mangroveträd, lökformade baobabträd och en mycket bekväm sjöfartsupplevelse erbjuds här.

Graciösa men övergivna strandvillor talar om öarnas koloniala förflutna och fiskarna och silversmederna samlades i skuggan av de massiva murarna i det gamla fortet.

Ett litet antal eko-lodges har etablerats här under de senaste åren – deras känslighet för denna underbart oförstörda plats sträcker sig till att välja att inte ha elektricitet, men med lyktor, ljus och stjärnor i massor är det osannolikt att du missar dina glödlampor eller smartphone.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över