Är det Säkert att Resa till Uganda? Tips & Råd

africa 3936371 1280

För många resenärer – särskilt i samband med en resa till Afrika – är frågan om säkerhet ett viktigt kriterium för att besluta om en specifikt resmål. I den här artikeln vill vi ta en närmare titt på resmålet Uganda

I allmänhet är Uganda ett mycket säkert resmål. Speciellt på en organiserad resa med chaufför eller som en del av en liten gruppresa görs allt på plats för din säkerhet. Säkerhetsläget har fortsatt att förbättras, särskilt under de senaste åren.

Uganda lever huvudsakligen av sina naturskatter, som bergsgorillorna i Bwindi ogenomträngliga skogen och schimpanser – och känner till dem och deras besökare att skydda omfattande.

Ändå skulle vi vilja ge dig några tips på hur du ska bete dig på en resa till Uganda.

Information före resan:

Ta reda på mer som en del av reseplaneringen för ditt drömresmål Uganda.

I fallet med en organiserad resa får du den viktigaste informationen med är dokument. Detta inkluderar information om gällande inrese- och hälsobestämmelser samt information om valuta, mat och dryck, strömförsörjning, tidsskillnad etc.

Du kan alltid hitta aktuell information på det federala utrikeskontorets webbplats.

Regioner du endast bör besöka om du åtföljs av en erfaren guide:

Uganda är ett stabilt och relativt säkert resmål. Det råder dock oro i vissa grannstater.

I Karamoja-regionen på gränsen till Kenya och när du besöker Kidepo National Park på gränsen till Sydsudan bör du alltid resa med en erfaren lokal guide.

I nationalparkerna Semliki, Rwenzori och i södra delen av Queen Elizabeth National Park, på grund av närheten till Kongo finns det en ökad militär närvaro.

Dessutom rekommenderas det att resa med en erfaren guide i de flesta områden på grund av vägarnas karaktär och för bättre syn på djur. Detta tar dig inte bara säkert från A till B, utan ger dig också viktig information om djurvärlden och de många kulturerna i Uganda.

Hur du bör beté dig under resan

Det viktigaste när du reser till Uganda är att alltid använda sunt förnuft. På varje organiserad resa till Uganda kommer du att få en genomgång från din ledare eller reseguide. De är professionellt utbildade ugandier som vanligtvis har utövat sitt yrke i flera år och kan sin väg mycket väl.

Dessutom bör du följa följande beteendetips – som även gäller i den ena eller andra större europeiska staden:

Informera dig alltid om de nuvarande förhållandena. Om du bokar via en pålitlig researrangör kommer du automatiskt att hållas uppdaterad

Undvik att köra bil eller gå ensam på natten, särskilt i utkanten av huvudstaden Kampala och i vilda områden. Under dagen anses de innersta områdena i Kampala vara relativt säkra, men du bör alltid följa råden om värdesaker.

Bär inga värdesaker som är synliga på kroppen

Under resan ska du alltid behålla dina viktiga dokument gömda på kroppen. Dessutom bör du alltid lagra kopior av dessa dokument, gärna som skanningar, i din e-postinkorg.

Om möjligt, betala in små summor pengar och visa aldrig stora buntar med sedlar.

Undvik stora folkmassor, speciellt demonstrationer etc. Du bör också hålla utkik efter ficktjuvar på marknader.

Om du inte är en del av en guidad privat rundtur eller en liten grupptur i Uganda bör du undvika att köra bil på natten. Din oförglömliga semester i Uganda är nu inget i vägen. Låt dig förtrollas av detta imponerande land med dess mångsidiga landskap och vänliga människor.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över