9 Saker du bör Göra i Marocko – Marocko Resetips

casablanca 1091462 1280

Marocko är ett av de sällsynta länderna som förblir trogen sin egen kultur och traditioner och välkomnar besökare varmt. Lägg till det häpnadsväckande ökenlandskapet, och allt blir en oemotståndlig destination.

Oavsett om du är en matälskare, arkitekturälskare eller om du älskar romantiken och mystiken i Sahara kommer du definitivt att bli kär i Marocko. I denna artikel tittar vi på nio saker att göra i Marocko. Följ med oss ​​på en resa till ett land som kommer att överraska och glädja dig.

1. Besök Marockos blå pärla

Chefchaouen är en av de mest attraktiva städerna i hela Marocko – och inte bara för sitt läge under de karga Rifbergen. Den har en kylig, konstnärlig atmosfär och livets tempo är mycket långsammare – och mer avkopplande – än du kanske är van vid.

Den främsta anledningen till att besöka Chefchaouen är dock överraskningen som väntar dig när du upptäcker att många av husen är tvättade i lugnande, blekblå färg. Detta ger en underbar kontrast med den omgivande landsbygden, och det finns många teorier om varför denna nyans valdes av lokalbefolkningen. Vissa säger att det var för att stöta bort myggor, eller att det representerar himlen. Hur som helst, effekten är himmelsk.

2. Utforska Ouarzazate

Även om du aldrig har varit i Marocko, kanske du upptäcker att du känner igen den slående staden Ouarzazate med röda murar.

Lokalt känd som ”dörren till öknen” för sin närhet till Sahara, den här staden fångade för länge sedan Hollywoodfilmares fantasi. Den har använts som plats för några av de klassiska ökenfilmerna genom tiderna, inklusive David Leans ”Lawrence of Arabia” och ”Gladiator”.

På senare tid har scener för den omåttligt populära TV-serien ”Game of Thrones” också filmats i området. När du har kanaliserat din inre Maximus kan du utforska den spännande souken på jakt efter traditionella souvenirer.

3. Glamping

Med sina svala kvällar och enastående natthimlar var Marocko skapat för glamping. Bege dig ut i sanddynerna på en guidad 4×4-utflykt innan du anländer till ditt läger för kvällen.

Och när vi säger läger pratar vi inte om tunna orangea tält som du måste sätta upp själv. Långt ifrån! Marockos ambulerande beduinfolk är mästare på att skapa bekväma (om än tillfälliga) hem i öknen: mattor och kuddar fyller tält som är skickligt utformade för att fånga ökenbrisen. Njut av en traditionell marockansk måltid under stjärnorna innan du dricker ditt kaffe runt elden medan dina guider berättar historier från Marockos rika historia.

3. Souken Djemaa el Fnaa

Souken Djemaa el Fnaa är Marrakechs bultande hjärta. Människor har samlats på detta torg i minst tusen år. Karaktären på torget förändras under dagen, från att vara apelsinjuiceförsäljares och ormtjusares domän under dagen till att vara värd för dansare, berättare och aromatiska matstånd när kvällen kommer.

Men det är souken där du vill tillbringa större delen av din tid. Det är inte bara en turistmarknad – lokalbefolkningen handlar också här. Oavsett om du letar efter lädervaror, en matta eller silver, rekommenderar vi att du tar med dig en sakkunnig förhandlare för att hjälpa dig med ”affärens konst”!

5. Unna dig en terapeutisk Hammam-uplevelse

I ett varmt, torrt och ibland dammigt land som Marocko söker resenärer (och deras kameler) andrum i palmkantade oaser. I städerna är motsvarande upplevelse på väg till ett hamam (även ibland kallat ett ”turkiskt bad”). Detta är Marockos svar på ett dagspa: en plats som är både uppfriskande och djupt avkopplande.

I ett hamam passerar du en rad rum med olika temperaturer – med de varmare rummen fyllda med ånga. Tanken är att du först svettas, sedan svalkar dig och sedan (efter en helkroppsmassage), kopplar av och pratar med vänner. Även om en hel del affärer kan göras här, är huvudsyftet med att besöka ett hamam att lugna bort livets stress.

6. Vandra i atlasbergen

Höga Atlasbergen förtjänar sitt namn – de högsta topparna här är över 3900m höga. Längre ner finns det otaliga vandringsleder att utforska, genom underbara landskap. Beroende på tid på året kan du finna dig själv att promenera genom blomsterbeströdda dalar, medan boskapen betar fridfullt i närheten.

Eller kläm dig igenom dolda pass för att nå åsar med panoramautsikt som sträcker sig över flera kilometer. Du kommer att åtföljas av lokala guider och på längre vandringar kan du njuta av gästfrihet över natten i gamla byar och traditionella pensionat. Vandring är ett underbart sätt att få insikter i det marockanska livet på landsbygden.

7. Marockanska köket

Det bästa sättet att förstå en kultur är att äta dess mat, och att prova det lokala köket i Marocko är en smakrik och givande upplevelse. Det marockanska köket är resultatet av århundraden av kulturella influenser från Afrika och Mellanöstern.

Den använder sig i stor utsträckning av kryddor och medelhavsfrukter och grönsaker för att skapa rätter som är hälsosamma och läckra. Den mest kända rätten är förmodligen couscous, och viktiga ingredienser inkluderar citrus, oliver och olivolja, mynta, saffran och russin. En marockansk måltid består ofta av flera små rätter, där mittpunkten troligen är en tagine. Vad är det? Jo, det är en kötträtt som tillagas långsamt i en distinkt lergodsfat för att försegla alla underbara smaker.

9. Matlagningskurs

Förutom att njuta av att äta marockansk stil under din semester kan du också skaffa dig de färdigheter du behöver för att återskapa dina favoriträtter när du kommer hem. Bege dig in i Amizmiz-dalen, ett fäste för traditionell berberkultur, och lär dig att laga mat på en ekogård som ligger bland olivlundar och fruktträdgårdar.

I skuggan av de imponerande Atlasbergen kommer du att upptäcka de doftande blandningarna av örter och kryddor som ger marockanska rätter deras distinkta smaker, och till och med hur man bakar traditionellt marockanskt bröd. Recepten från denna matlagningskurs från jord till bord kan bara vara den bästa souveniren du tar med dig hem från din resa till Marocko!

9. Besök de forna romerska ruinerna av Volubilis

Denna ruinstad kan låta som en mindre karaktär från Asterix-tecknaderna, men i verkligheten är det beviset på det inflytande som romarriket en gång utövade över det som nu är Marocko . Även om århundradena sedan den byggdes inte har varit snälla mot denna antika stad, finns anmärkningsvärda ruiner kvar, inklusive triumfbågen och templet.

Det finns många fina exempel på romerska kolonner som fortfarande står stolta mot den blå himlen. När du utforskar Volubilis, glöm inte att titta ner – denna UNESCO:s världsarvslista har några av de bäst bevarade romerska mosaikgolven du någonsin kommer att se. En höjdpunkt på din dag i det förflutna är chansen att njuta av en romersk picknick, helt sammansatt av rätter som bortskämda kejsare en gång njöt av!

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över