Vart Ska du åka på din Första Safari i Afrika? Tips & Råd

africa 3936371 1280

Många drömmer om att en dag resa till Afrika.

Det är inte ovanligt att dina gäster börjar planera en resa med någon av dessa två meningar.

När du tänker på en resa till Afrika, tänker du antagligen först och främst på djurskådning, alltså den klassiska safarin. Att se elefanter, lejon, zebror och annat i det vilda är en dröm för många människor.

Afrika består för närvarande av 54 erkända länder. Många länder, särskilt i Nord- och Västafrika, lämpar sig inte för en typisk safari.

I den här artikeln skulle jag vilja ge dig en guide till vilka länder som är bäst lämpade för en första afrikansk safari. Dina personliga önskemål spelar en mycket viktig roll. Eftersom inte alla reseländer erbjuder samma natursköna förhållanden för alla resepreferenser.

I början av din planering bör du därför ställa dig själv följande frågor. Fundera på vad du vill se och kombinera. Anteckna ett papper och anteckna dina svar:

1. Skulle du vilja koppla av på stranden några dagar efter din safari?

De flesta resenärer som vill uppleva safari för första gången drömmer om en kombination av en 7-10 dagars safari följt av avkoppling på den vita sandstranden. Kenya och Tanzania är bäst lämpade för detta. De två länderna har fantastiska kuster och öar, som Zanzibar utanför Tanzania. I södra Afrika hittar du mestadels grova kuster med starka strömmar eller enorma avstånd mellan safari- och strandområden.

2. Är ditt fokus på att titta på vilda djur i kombination med hisnande naturliga underverk som Victoriafallen?

Är variationen mindre viktigt för dig att se stora djurflockar?

Då är det bättre att åka till södra Afrika, i Botswana, Zimbabwe, Namibia eller Sydafrika. Här kan du se naturliga höjdpunkter som Okavangodeltat i Botswana, de högsta sanddynerna i världen i Namibia (Sossusvlei) eller Godahoppsudden i Sydafrika. Du kan också uppleva djurskådning. Dock inte i överflöd som i Kenya eller Tanzania, där det finns den årliga ”Great Animal Migration” med upp till 6 miljoner migrerande gnuer och zebror. Ändå är aspekterna av naturen i södra Afrika enorma och imponerande

3. Är det viktigt för dig att kombinera din safari med aktiva dagar och vandringar?

Här är några fantastiska resmål i östra och södra Afrika. De mest kända regionerna är Mount Kilimanjaro i Tanzania, Drakensbergen i Sydafrika, bergsgorillavandringarna i Uganda och Mount Kenya i Kenya. I alla dessa länder finns det vandringsmöjligheter med olika svårighetsgrader. Du kan även uppleva bushpromenader eller aktiva dagsturer i andra länder som Zimbabwe, Botswana och Namibia. Dessa är dock mestadels begränsade till platta landskap med mindre variation.

4. Har du en hobby som du skulle vilja ägna dig åt när du reser?

Om du till exempel gillar djurfotografering rekommenderar jag Östafrika som resmål på grund av variationen och antalet av djurobservationer. Till exempel är de mest populära resmålen Masai Mara och de omgivande helgedomarna, där du kan ta fantastiska bilder av stora katter. En unik upplevelse är också en fotoresa till schimpanserna och gorillorna i Uganda

Även om du gillar dykning, till exempel, passar en semester i Tanzania eller Kenya bäst på grund av den imponerande ön och kustområdena.

5. Vill du köra din egen hyrbil?

Du kan gå på guidade turer med reseledare i alla reseländer som anges i infografiken, valfritt i grupp eller privat.

Men jag rekommenderar inte att resa med hyrbil i alla reseländer. Speciellt om det är din första resa till Afrika. Detta på grund av körvägar, väglag och guidens bristande erfarenhet av att upptäcka djur.

Sydafrika och Namibia är bra ställen att resa med hyrbil. I safariområdena, som Kruger National Park, rekommenderar jag fortfarande en guidad tur med en erfaren ranger.

6. Vem följer med dig på din Afrikaresa?

Planerar du en resa med barn och/eller mor- och farföräldrar?

Då spelar hälsoaspekten stor roll. Generellt sett är alla afrikanska resmål väldigt barnvänliga. De erbjuder fantastiska aktiviteter, som speciella upptäcktssafari. Med mindre barn och resenärer med hälsoproblem är en resa till Sydafrika eller Namibia till malariafria områden en bra idé. Med äldre barn är en privat safari med egen jeep i Kenya eller Tanzania en fantastisk upplevelse

Efter att ha svarat på dessa frågor borde du redan kunna se en trend för vilket reseland i Afrika din första safari kommer att gå till.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar över